BARBIKA SA HIDŽABOM: Proizvođač najpoznatije LUTKE NA SVETU najnoviju će posvetiti HRABROJ SPORTISKINJI (FOTO)

barbika
Instagram/Barbie

Proizvodjač serije lutaka Barbi objavio je da će pustiti u prodaju lutku napravljenu prema američkoj sportiskinji Ibtihadž Muhamad, koja se takmičila na Olimpijadi prošle godine noseći hidžab.

Kompanija Matel (Mattel Inc) saopštila je da će lutka moći da se kupi onlajn od iduće jeseni. Lutka je deo linije proizvoda Barbi “Šero” (Shero) koja odaje počast ženama koje ruše barijere. Ranije lutke iz te linije uključivale su gimnastičarku Gabi Daglas i rediteljku filma “Selma” Avu Djuvernej (Ava DuVernay).

Imala sam toliko momenata kao sportiskinja kada se nisam osećala uključenom …Tako da biti u ovom trenutku kao američki Olimpijac, da imam Matel tako globalni brend da diversifikuje liniju igračaka da uključi Barbi lutku koja nosi hidžab je vrlo dirljivo za mene –  rekla je Muhamad na sinoćnjoj gala većeri za dodelu nagrade Žene godine časopisa Glamur (Glamour Women of the Year Awards) u Njujorku.

Muhamad, prva Amerikanka koja se takmičila na Olimpijadi u hidžabu, osvojila je bronzanu medalju u mačevanju na Olimpijadi u Riju 2016. godine.

Ona je rekla da je kompanija Matel prihvatila sve njene sugestije o tome kako lutka koja predstavlja njen lik treba da izgleda i šta je za nju bilo važno. Rekla je da je kao dete bila maltretirana zato što ima velike noge a da je od bavljenja sportom naučila da prihvati svoje telo i snagu koje ono može da proizvede.

Mislim da su mi jake noge pomogle da osvojim medalju na Olimpijadi, tako da sam želela da mi noge (na lutki) budu veće, sportskije, mišićave. I jako volim krejon, tako da sam želela jako ocrtane mačje oči. I Matel je sve saslušao, sve do vrste materijala za hidžab – rekla je ona.