Povodom obeležavanja 70. godišnjice od oslobađanja Aušvica italijanski umetnik Alesandro Palombo napravio je nekoliko crteža u kojima je članove slavne animirane prodice Simpson smestio u zloglasni logor smrti.

– Moramo da obrazujemo nove generacije i objasnimo im šta se dogodilo. Moramo to da uradimo bez filtera, iznova i iznova. Samo uz sećanje možemo da se borimo protiv rasizma, antisemitizma, homofobije i svih oblika netolerancije koji predstavljaju pretnju za društvo, slobodu i poštovanje diverziteta – rekao je Palombo francuskom listu Figaro.

Na njegovim crtežima Homer, Mardž, Bart, Lisa i Megi predstavljeni su u logoraškim odelima, izgladnelog izgleda ispod gvozdene kapije na kojoj piše “Rad oslobađa” ili pred smrt u gasnoj komori.

 

Palombo je, takođe, napravio i crtež sa Anom Frank koja drži natpis na kojem piše “Nikad više”.

Italijanski umetnik je poznat po crtežima na kojima figuriraju poznati likovi u neobičnim situacijama kako bi se skrenula pažnja javnosti na neki društveni problem.

 

Tako je za Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, napravio seriju crteža sa Diznijevim princezama prikazanim kao prebijene žene.loading...