BAŠ KAO ŠTO PRAVE BAKE: Ovo je NAJSAVRŠENIJI RECEPT za božićnu česnicu

Česnica se pravi na različite načine, može biti i slana i slatka, od kiselog testa ili domaćih kora. Služi se za Božić, ima svečano mesto na prazničnoj trpezi i obično se u česnicu stavlja para, zrno pasulja i kukuruza, komadić drena.

pogača
pixabay.com

Na Božić, domaćica treba da ustane pre sunca da bi zamesila česnicu. Česnica se priprema u čistoj odeći, a ponegde i u najsvečanijoj košulji ukrašenoj zlatnim nitima. Ovaj hleb se ne seče, već ga ukućani lome na komade i traže česnicu.

Za česnicu u obliku ukrašene pogače treba pripremiti
* 1kg brašna
* pola paketića kvasca
* pola litra mleka
* oko 100 g putera ili margarina
* dve ravne kašičice soli
* četiri kašičice šećera*
dva žumanca i brašna po potrebi.

Priprema:
U mlako mleko staviti kvasac, šećer i jednu kašiku brašna i ostaviti da kvasac nadođe. Zatim treba izmešati brašno sa solju, dodati puter izrezan na listiće, žumanca i nadošao kvasac. Zamesiti glatko testo, dobro rukama obraditii i ostaviti na toplom mestu, da nadođe. Nadošlo testo još jednom obraditi rukama, odvojiti deo za ukrašavanje, a ostatak oblikovati u pogaču i staviti u podmazanu tepsiju.

Od odvojenog testa može se isplesti kika i staviti oko ivice pogače. Mogu se napraviti i neki drugi ukrasi ili gornji sloj našarati viljuškom. Testo se može premazati umućenim žumancetom ili samo uljem, ostaviti da još pola sata narasta, a zatim staviti da se peče. Ne zaboravite da stavite novčić, drvce, kukuriz…

U nekim krajevima se česnica mesi i od projinog brašna,  a to je zaostatak starih običaja iz seoskih kuća koje nisu imale belo brašno, već su koristili kukuruzno, projino brašno.

Pogača
Pixabay.com

Božićna česnica, po starim običajima, od belog brašna

U česnicu se ne stavlja kvasac. Stavi se u posudu kilogram brašna, doda se komad masti, natre se brašnom, posoli se i mlakom vodom zamesi testo srednje tvrdoće, da nije ni suviše mekano a ni suviše tvrdo. Testo se dobro izmesi, podeli u tri kugle i opet dugo mesi, dok ne počnu po testu izbijati mehurići. Testo se onda pokrije i ostavi da se malo odmori.

Jednu odmerenu kuglu testa razvući u koru preko stola, zatim je od gore poprskati mašću i ostaviti još malo da postoji. Zatim se testo presavije prema veličini tepsije i stavi u nju. Neko česnicu posipa tucanim ili mlevenim orasima, šećerom i suvim grožđem. Zatim staviti drugu razvučenu koru poprskanu mašću i opet postupak kao sa prvom korom sa filom.

Između druge i treće kore stavi se novčić, po zrno žita, glog, čene belog luka, jezgro oraha. Svaki od ovih priloga ima svoje simbolično značenje, naime, beli luk čuva od uroka, glog donosi zdravlje, žito predstavlja rodi plodnost, orah imućstvo, a novčić, naravno novac u kući.

Ako je reč o pogači (hlebu), jede se tako što se prethodno izlomi, i to zajedničkim “snagama” svih ukućana. Svako uzima sebi parče koje je otkinuo, ili domaćin delima svakome po deo.