BEBA STIŽE U VAŠ DOM? Evo šta vam je sve potrebno da je dočekate “kako dolikuje”

Dolazak bebe na svet zahteva da unapred razmišljate o opremi, nameštaju i svim neophodnim detaljima kako bi se olakšala svakodnevnica i upotpunilo bezbrižno odrastanje.

pixabay.com

Gotovo da je nezamislivo svakodnevno šetati bez kolica za bebe ili nosiljke, spavanje bez kreveca, hranjenje bez hranilice i tome slično.

Oprema za bebe dostupna je za kupovinu direktno u radnjama, ili na internetu putem online prodavnica. Mnogo je različitih elemenata bebi opreme koja se kupuje sa dolaskom bebca na svet, i u nastavku teksta predstavljamo najvažnije od njih.

Hranilica za bebe

Sa uzimanjem prvih zalogaja čvrstog obroka i navikavanjem na nove namirnice, paralelno se razvija navika deteta za sedenjem za stolom. U tom pogledu, hranilica za bebe ima dvostruku ulogu – olakšava hranjenje i utiče na razvijanje zdravih navika, kao što je hranjenje u mestu, tačnije za stolom, bez pokreta, igre i drugih aktivnosti.

Hranilica za bebe može biti jednopoložajna, za uzrast od 6 meseci, ili višepoložajna, kada se koristi i dva meseca ranije, za uzimanje prvih obroka, što obično počinje pre sedenja. U pogledu cene, hranilica za bebe kreće se od nekih 40 evra, pa naviše, ali koristi koje daje su mnogostruko vidljive u navikama deteta.

Nosiljka za bebe

Marame za nošenje, kengur nosiljka ili neka druga – način su da beba u uspravnom položaju bude pričvršćena za roditelja i ima pravilan oblik nošenja. Nosiljka za bebe generalno olakšava kretanje u situacijama kada kolica za bebe nisu upotrebljiva, ili vremenske prilike to ne dozvoljavaju.

Izrađuju se u dimenzijama prema težini deteta, pa se tako neke koriste do 3 kilograma, druge od 3 do 12 kilograma, a neke su i univerzalne. Marama kao nosiljka za bebe se koristi za najmlađi uzrast, dok kengur nosiljka uglavnom predstavlja univerzalno rešenje. Nosiljka za bebe može se naći i za 10 evra. Cena zavisi od materijala izrade, predviđenog uzrasta i perioda nošenja i slično.

Standardni i prenosivi krevetac

Krevetac je mesto bezbrižnog sna bebca i važno je da bude kvalitetan. Jedan od njih jeste i prenosivi krevetac, koji se kupuje jer je za razliku od standardnog multifunkcionalan i može se koristiti i na putovanjima.

Prenosivi krevetac je odlično rešenje da beba ima miran san bez obzira na promenu mesta i prostora spavanja i najčešće podrazumeva težinu do oko 15 kilograma deteta. Može se naći za 50 evra na akcijama, ali i u redovnoj ponudi.

Ogradica za bebe

Slično kao i prenosivi krevetac, ogradica za bebe predstavlja funkcionalno rešenje u pogledu izbora bebi opreme. Ogradica za bebe čini dan zabavnijim, a ujedno i bebino, odnosno dečije igre i odrastanje bezbednijim. Daje mogućnost da se u ograničenom prostoru razvijaju veštine, a da roditelji budu sigurni da je beba na bezbednom mestu.

Savremene ogradice za bebe imaju više funkcija, pa tako daju mogućnost da beba leži, presvlači se i igra u kasnijem odrastanju, bezbedno sedi i ustaje držeći se uz sigurnu ogradu. Ovaj deo bebi opreme zahteva izdatak od 50 evra, pa naviše.

Kolica za bebe

Za razliku od toga što prenosivi krevetac i ogradica za bebe daju mogućnost da beba bude bezbedna i sigurna u bilo kom zatvorenom prostoru, kolica za bebe omogućavaju duge, pouzdane i udobne šetnje. Danas je ponuda kolica za bebe zaista obimna, pa se mogu naći kišobran kolica od 30 evra, a sistemi „duo“ i „trio“ čak i do 1.000 evra i više. Naravno, postoje i prosečna rešenja koja su povoljnija, a praktična. Sistemi kolica daju kolevku za ležeći položaj, zatim autosedište, deo za sedenje nakon šest meseci i vrlo često torbu za stvari, kišnu i zimsku navlaku.

Opremanje za dolazak bebe zahtevaće dosta razmišljanja, razgledanja i novčanih sredstava, ali uvek se radi o korisnim stvarima koje olakšavaju svakodnevnicu i deci i roditeljima. Bilo da se biraju kolica za bebe, kengur nosiljka, ogradica ili prenosivi krevetac za bebe, svaki od navedenih elemenata ima jasnu funkciju  i ulogu u bezbednom odrastanju.loading...