BEOGRAD POZELENEO: Počeo četvrti Beogradski Irski Festival

BIF
Promo

Ove godine Beograd se ponovo priključuje globalnom “ozelenjavanju” i od zalaska sunca 16. marta do svitanja 18. marta, ponovo Most na Adi, a po prvi put i Hotel Moskva, Palata Abanija i Narodna skupština biće osvetljeni zelenim svetlom. Osvetljenje ovih važnih beogradskih zdanja podržali su Turistička organizacija Beograda, Grad Beograd i organizacija “Tourism Ireland”.

 

Beogradski irski festival će trajati do 22. marta, do kada možete pratiti irske filmove u bioskopu Fontana i Jugoslovenskoj kinoteci.

Posebnu pažnju obratite na film “Milion Dablinaca” koji možete pogledati sutra od 21h u bioskopu Fontana. Groblje Glasnevin je konačno počivalište za 1.5 miliona duša. To je nacionalna nekropola Irske. “Milion Dablinaca” otkriva neispričane priče o ritualu, gubitku, iskupljenju, emocijama, istoriji. Nemojte propustiti ni film After ’16 shorts, koji je zapravo skup 9 kratkih filmova, naručen od strane Irskog filmskog odbora/Scannán na hÉireann/, u čast obeležavanja uspomene na Uskršnji ustanak 1916. godine za nezavisnost Irske, a koji će biti emitovan 21. marta u Fontani i 22. marta u Jugoslovenskoj kinoteci. 

Ipak poseban dragulj ovogodišnjeg festivala predstavlja kabare “Devojka koja zviždi” koji možete pogledati u subotu 19. marta u 20h u UK ”Vuk Stefanović Karadžić”. Poznati irski džez duo – pevačica i glumica Honor Hefernan i kompozitor/pijanista Trevor Najt postavili su predstavu koji obrađuje život i  poeziju velike američke spisateljice i aktivistkinje za ljudska prava – Doroti Parker.

Pripremite se za veče mračne i sarkastične pozorišne atmosfere u kojoj se oporo šaljivi, a ponekad i srceparajući stihovi Parkerove transponuju u 21. vek kroz saundtrek “prljavog” kabarea, elektronski vodvilj, rok i džez kao kanal kroz koji Honor Heferman oživljava duh Parkerove iz njenih njujorških dana. Narativ predstave u mnogome se oslanja na Dorotin rad na polju ljudskih prava kao i na podršci koju je pružala Martinu Luteru Kingu, zajedno sa svojim spisima o iskustvu u Španiji za vreme građanskog rata.

Više informacija, fotografija kao i trejlere za filmove možete pronaći na zvaničnom sajtu festivala.