Bez njih nema ljubavi: Svi srećni parovi praktiju OVE RITUALE

Prema rečima stručnjaka, prirodno je da u braku/ozbiljnoj vezi romantika, privrženost, uvažavanje i komunikacija s vremenom opadaju, ne zato što parovi prestanu da se vole, nego zato što im je previše udobno zajedno.

Pixabay.com

Ipak, s vremenom to uzimanje zdravo za gotovo nekome će početi da smeta i postaće problem. Zato je bitno biti svestan onoga što radite i imati plan za negovanje svega pozitivnog u odnosu.

Kako biste izbegli situaciju u kojoj ćete jedno drugo uzimati zdravo za gotovo, pokušajte da u svoju svakodnevnicu uvedete tri rituala srećnih parova:

1. Stvorite naviku pozdravljanja

Jedan od važnih trenutaka u svakodnevnici je način na koji se pozdravljate. Ako budete dosledni u srdačnom, iskrenom pozdravljanju svaki trenutak u kojem se ponovo susretnete obradovaće vas.

Ako pak s vremenom izgubite naviku pozdravljanja, nestaće i osećaj uzbuđenja.

Zato vratite pozdravljanje u svoj odnos i budite dosledni. Nakon nekog vremena shvatićete da ima pozitivan uticaj na vaš odnos i bićete uzbuđeni svaki put kad vidite partnera.

2. Svaki dan odvojite nekoliko minuta za neometanu komunikaciju

Samo dva minuta neometane, fokusirane komunikacije mogu biti bolje i važnije za odnos od toga da zajedno provedete nefokusirani čitavu nedelju zajedno.

Zato odvojite svaki dan nekoliko minuta za smisleni razgovor. Na primer, možete početi da se budite malo ranije kako biste sa suprugom/partnerom nakon doručka nekoliko minuta razgovarali o danu pred vama.

3. Svaki da praktikujte ritual uvažavanja

Istina je da parovi međusobno često neke dobre karakteristike partnera odnosno partnerke uzimaju zdravo za gotovo. To počnu da rade vrlo brzo. Jednostavno se dogodi to da prestanu da primećuju sve dobre stvari koje čini druga strana, a s druge strane, sve su više usredsređeni na sitne nedostatke.

Ako vam se čini da i sami idete u tom smeru, pokušajte da u svakodnevnicu uključite ritual uvažavanja. Praktikujte zahvalnost – kada je prilika takva, partneru zahvalite za sve velike i/ili male stvari koje je učinio za vas tog dana. Važi, naravno, i obrnuto.

Nakon nekog vremena bićete zapanjeni količinom lepih stvari koje činite jedno za drugo tokom dana. Kada to shvatite, postaćete i puno tolerantniji prema promašajima koje pravite.