Bilja Krstić: Pevam uspavanku u filmu ‘Branio sam Mladu Bosnu’

Omiljenu etno pevačicu, Bilju Krstoić sreli smo baš na početku snimanja igranog filma i serije 'Branio sam Mladu Bosnu'. Ona je za Dnevno.rs otkrila kako joj se sviđa scenario ovog velikog i važnog projekta za Srbiju, ali i kako će provesti leto.

Produkcijska kuća „Košutnjak film” u saradnji sa RTS-om Filmskim centrom Srbije započela je snimanje igranog filma i serije radnog naziva „Branio sam Mladu Bosnu”, kojim će obeležiti 100 godina od početka Prvog svetskog rata a to će ujedno biti jedini filmski projekat kojim će se obeležiti ovaj važan jubilej.

U glavnim ulogama naći će se naši afirmisani glumci: Nikola Rakočević, Nebojša Glogovac, Vuk Kostić, Boris Isaković, Dragan Petrović-Pele, Ljuba Bandović, Anica Dobra, Rale Milenković, Irfan Mensur, Bane Tomašević kao i cela generacija novih glumačkih imena: Milan Marić, Miloš Djurović, Vaja Dujović, Vučić Perović, Marko Grabež, Marko Pavlović…

Producent je Zoran Janković, reditelj Srđan Koljević, direktor fotografije Goran Volarević, kostimograf Boris Čakširan, scenograf Zorana Petrov, montažer Petar Putniković, urednik Slobodan Terzić, a za muzički doživljaj je zadužena Bilja Krstić.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam dobila priliku da učestvujem u ovom projektu. Ovo je i jedno veliko iskustvo. Već sam sa Mikijem radila muziku za filmove „Šesto čulo”, „Zonu Zamfirovu”… tako da nas dvoje sada već imamo jedno veliko i bogato iskustvo. Ono što se meni lično dopada je to što su uspavanke moj fah. To sam prvi put radila kada je u pitanju bio film „Spasitelj” – rekla je Bilja Krstić za Dnevno.rs

Kako je dodala, imala je prilike da pročita scenario i mnogo joj se dopao.

– Scenario je stvarno odličan. Mislim da je ovo baš pravi način kako bi jedan ovakav jubilej trebalo da se obeleži, da tonešto ostane zaista za sva vremena. Veoma je ozbiljan scenario, ekipa sjajna, uvek se radujem saradnji sa „Košutnjak filmom” – istakla je članica etno sastava „Bistrik”.

Projekat „Branio sam Mladu Bosnu” počeo je sa realizacijom posle mnogo čekanja i planiranja. Na kraju država ipak nije stala iza svega:

– Trebalo bi država da stane iza ovoga. Posebno jer ovakav projekat ne zahteva enormne cifre. Ali eto, zemlja je u lošem stanju pa se nema, a na primer, desi se jedan Milanski edikt i odnese sve pare… – priča Bilja koja ipak naglašava da joj je drago što će se projekat ostvariti, makar i sa zakašnjenjem.

Ona je otkrila da je Bistrik spreman za radno leto:
– Bistrik punom parom radi. Mi završavamo album, krajem leta bi trebalo da izađe. Napravili smo malu pauzu, imali smo jako lep koncert 9. maja u Domu Sindikata, posle četiri godine smo svirali u Beogradu, prvi, veliki koncert, a sada se desilo da najčešće sviramo u prestonici. Sviraćemo na Beer Fest-u, na Belef-u, tako da će publika imati mnogo prilika da nas čuje. Jul nam je pun zakazanih nastupa i koncerata tako da smo baš vredni. Najviše ćemo svirati na festivalima, ipak je leto – otkrila je za Dnevno.rs

Na pitanje da li će imati malo vremena da se odmori, kaže:

– Mi iskoristimo odmor kad odemo na primer u Indoneziju, pa smo posetili Bali. Potom, kada smo bili u Americi, ostali smo sedam dana u Majamiju. Tako da je naš odmor povezan sa poslovnim putovanjima. Nemam vremena da planiram odmor kao drugi, na primer, putovaću tad i tad, ali desi se spontano, i uvek se nađe malo vremen – zaključila je razgovor ova divna pevačica čarobnog glasa koja čuva našu tradiciju.