Biljka koju ćete obožavati! Unesite u dom SREBRNI DOLAR i on će vam doneti SREĆU I NOVAC

Srebrni dolar
Wikipedia/Diego Delso

Ova prelepa biljka će biti divan dodatak svakom otvorenom ili zatvorenom prostoru, a može biti i divan poklon za svaku priliku jer se veruje da donosi novac i pozitivnu energiju u svaki dom u koji uđe.

 

Već smo pisali o biljci koja se zove “Drvo novca”, odnosno Crassula ovata, i za koju se veruje da donosi novac i dobrostanje u svaki dom. Ukoliko tražite nešto egzotičniju varijantu, preporučujemo vam da nabavite prelepu Crassulu arborescens.

Crassula arborescens se često naziva i “srebrni žad”, “srebrni dolar” ili “srebrno drvo novca”. Nešto je ređa od srodne vrste, pod nazivom Crassula ovata ili “Drvo novca”, a odlikuje se sličnim habitusom i interesantno obojenim, srebrno-zelenim listovima koji svojim oblikom podsećaju na kovanice.

 

Ova sukulentna biljka je poreklom iz Severne Afrike i raste kao manje drvo ili žbun prepoznatljivog izgleda i specifičnog kolorita. Koristi se kao ukrasna biljka u baštama, kao i u enterijeru kao sobna biljka.

Raste u visinu od 60 do 120 cm, mada u prirodi može da dostigne i impresivnu visinu od 3 metra, kao manje drvo. Cveta zimi, sa sitnim belim ili ružičastim cvetovima zvezdastog oblika koji su skupljeni u cvasti.

Poput Classule ovate, veruje se da ova biljka donosi novac i pozitivnu energiju, pa je čest ukras mnogih privatnih i poslovnih prostora.

Naučnici su u istraživanjima utvrdili da je ova biljka puna stimulišućih sastojaka i eteričnih ulja koja povećavaju mentalnu i fizičku budnost čoveka i aktiviraju njegove umne i fizičke sposobnosti.

Lako se gaji u kućnim uslovima, slično kao Crassula ovata. Najviše joj odgovara svetlo i blago osunčano mesto u prostoriji, najbolje na osunčanoj prozorskoj dasci. Možete da je iznesete na terasu ili u baštu kada su uslovi povoljni. Zimi je ne bi trebalo držati na temperaturi nižoj od 12 stepeni, a tokom vegetacionog period joj prija temperatura od 16 do 24 stepena.loading...