Biljke u zatvorenom prostoru donose dašak prirode, zelenila i slobode, kao izuzetno bitan deo enterijera. Upravo sobne biljke su taj akcenat koji oživi dom i zbog toga mnogi smatraju da je njihovo prisustvo krucijalno u opremanju životnog prostora.

 

Postoji veliki broj sobnih biljaka koje mogu da ulepšaju vaš životni prostor, od onih koje se odlikuju dekorativnim listovima do onih koje donose predivne šarene cvetove u vaš dom, pa je izbor raznolik tokom cele godine.

Međutim, najveći problem se javlja pri izboru biljaka za prostore u kojima nema dovoljno prirodne svetlosti. 

Kada su u pitanju mračniji delovi prostorija, ili one u kojima nema prozora, poput hodnik aili kupatila, izbor odgovarajuće biljke može biti pravi izazov. Zbog toga vam predlažemo da se u takvim slučajevima odlučite za paprati. One su veoma dekorativne, neobične, lake za održavanje i ne zahtevaju puno svetlosti za pravilan rast i razvoj.

Paprati su jedna od najstarijih grupa biljaka, čiji predstavnici su rasprostranjeni širom sveta. Kako su dugo prisutne i izdvajaju se svojim neobičnim izgledom i svojstvima, u prošlosti su se za paprati vezivale različiti mitovi i verovanja.

U slovenskoj mitologiji postoji verovanje da će onaj koji pronađe cvet paprati biti srećan i bogat celog života. To je zapravo nemoguća misija jer paprati nemaju cvet i plod, već se reprodukuju preko spora. Preci Finaca su, sa druge strane, verovali da će pronalazak semena paprati omogućiti neopažen put do blaga koje su sakrile vile.

Izbor sobnih paprati je veoma širok i one su zaista divne biljke koje će višestruko da oplemene vaš životni prostor.

Vrste paprati koje se preporučuju za kuću

Nephrolepis exaltata ili Bostonska paprat je biljka sa jarko zelenim, dugačkim listovima koji su veoma iseckani i grupisani u veliku rozetu, dužine od 90 do 120 cm. Postoji još mnogo vrsta roda Nefrolepis, ali ovo je najzastupljenija od njih. Pogodna je za mračnije kutkove doma, veoma dekorativno deluje u visećim saksijama i sjajan je dodatak modernom enterijeru.

Adiantum capillus-veneris ili Venerina vlas se često koristi u zatvorenim prostorima jer svojim izgledom, sa nežnim lisnim drškama i tananim svetlozelenim listićima osvežava svaku sobu. Kako bi se pravilno razvijala neophodan je vlažan vazduh, toplota i polusenka.

 

Enjoy your Wednesday everyone ?

A post shared by Emily (@allenandbear) on

Asplenium nidus ili Gnezdasta paprat je veoma popularna zbog svojih širokih, kožastih listova svelozelene boje, talasastog oblika koji su celom dužinom podeljeni smeđom žilom. Najbolje je da je držite na polusenovitom mestu, sa dovoljno vlage.

Platycerium bifurcatum ili Jelenovi rogovi je jedna od najlepših i najneobičnijih sbonih paprati, sa listovim koji podsećaju na jelenske rogove, što i sam naziv kaže. Najbolje bi bilo da ga pozicionirate u mračnijem kutku, sa prigušenim svetlom, i da mu obezbedite humusno zemljište sa dodatkom komposta od kore drveta i dovoljnu količinu vlage. Posebno lepo izgleda u visećim saksijama i biće veoma interesantan dodatak vašem domu.

Pteris cretica ili Kritska paprat privlači pažnju raznim oblicima i bojama listova koji su perasti, sa dva ili četiri para dugih, linearnih listića čije su ivice malo savijene, a mogu biti zelene ili braon boje, na dugim drškama. Raste u visinu 30 do 50 cm. Veoma je interesantnog izgleda i potreban joj je senoviti kutak u vašem domu i puno vlažnosti kako bi se pravilno razvijao.

Nega paprati

 

Ukoliko posvetite paprati malo svog vremena i truda, ona će to višestruko vratiti bujnim rastom i lepim izgledom. 

Pozicionirajte biljku u senci, tako da nije na direktnom suncu, može blizu istočnog ili severnog prozora. Potrebno joj je više ambijentalne svetlosti nego direktnog osvetljenja.

Veoma bitan uslov za razvoj paprati je dovoljno vlage. Zbog toga je pored redovnog zalivanja potrebno i orošavanje biljke, posebno ako imate centralno grejanje. Preporučuje se zalivanje dva do tri puta nedeljno u letnjim mesecima i jednom nedeljno u zimskim mesecima.

Poželjno je da temperatura bude što ravnomernija, preporučuje se 14 do 15°C zimi, mada može da podnese i nešto niže temperature, a leti je najbolje 18 do 21°C. Ne prija joj temperatura iznad 24°C, osim ako vazduh nije veoma vlažan. 

Prihranjujte paprat jednom mesečno adekvatnim đubrivom koje će podstaći snažan razvoj biljke. Ne prskajte listove paprati sredstvima za čišćenje lišća i ne brišite ih, jer tako možete oštetiti spore na listovima.

Dajte priliku ovim divnim i interesantnim biljkama i sigurno ćete se zaljubiti u njih, kako zbog neobičnog izgleda, tako i zbog njihove praktičnosti i raznovrsnih mogućnosti primene.