BLAGO NJEGOVOJ SUPRUZI! Američki bloger izračunao koliko bi ŽENE trebalo da budu plaćene za sve KUĆNE POSLOVE i šokirao se

Čišćenje Domaćica
Pixabay.com

"Očevi, ne možete sebi priuštiti majku domaćicu" - naslov je teksta američkog blogera Stivena Nelsena čiji je tekst podigao prašinu.

 

Izračunao je koliko bi muževi trebali da plate svojoj supruzi za sav posao u domaćinstvu i odgajanje njihove dece, pa je došao do zaključka da oni to sebi ne bi mogli da priušte.

– Mislim, kada kažem da sebi ne bih mogao priuštiti da moja supruga ostane kod kuće. Evo i zašto… Moja supruga ostaje kod kuće i brine se za našeg sina svaki dan. Menja mu pelene, hrani ga, igra se s njim, uspavljuje ga i uteši ga kad je uznemiren. Naravno, takvu pažnju dete dobija i u vrtiću. Ali je razlika u tome da je naš sin ženin jedini fokus. Ne postoje druga deca o kojoj bi se ona trebala brinuti. Sva njena pažnja i energija je usmerena njemu. Naravno da je to normalno za svakog roditelja, da voli i da se brine o svom detetu. Ali, na primer, dadilja za takav posao dobija 705 dolara nedeljno, 36.660 dolara godišnje: ja sebi to ne bi nikako mogao da priuštim – bio je iskren Nelsen.

Nelmes ističe da u osnovi postoji profesionalna usluga za svaku aktivnost koju obavlja svaka majka i domaćica, koju bi trebalo platiti. Prikazao je koliko se te usluge naplaćaju godišnje u proseku:

Oko 33.500 evra košta dadilja zaposlena puno radno vreme godišnje

4.700 evra – profesionalna čistačica 

2.370 evra – lični nabavljač

11.400 evra – svakodnevni kuvar

3.560 evra se plaća finansijskom savetniku za planiranje kućnog budžeta, troškova i slično

823 evra bi Nelmes morao platiti ženi ako bi mu bila pratilja za poslovnu večeru

1.180 evra je trošak godišnjeg pranja veša. Plata koju bi imala majka i domaćica kada bi se sve njene aktivnosti klasificirale kao profesionalne usluge iznosila bi više od 66.000 evra godišnje.

– Moja plata ne pokriva ono što moja supruga radi za našu porodicu. U tom smislu, ne bih mogao da je priuštim kao radnu snagu. Totalno sam zakazao u tome da joj odam priznanje koje zaslužuje. Jer sve stvari koje ona radi za mene i našu porodicu ne radi zbog plate. Na čudan način joj sada pokušavam reći koliko je cenim kao ženu, kao majku i kao osobu koja je uvek tu za mene i moj je oslonac u životu – napisao je Nelmes.