Bliži se vreme za ODABIR SREDNJE ŠKOLE: Kako pomoći detetu da napravi PRAVI IZBOR u Srbiji

Srednja škola predstavlja primaran vid afirmacije učenika u određenoj oblasti. Međutim, godine u kojima deca biraju srednjoškolsko obrazovanje su one u kojima su dosta mladi, neiskusni i prilično nezreli. Pomoć prilikom izbora srednje škole od strane roditelja se podrazumeva, a očekuje i od nastavnika, psihologa i prijatelja.

Škola
Beta

Razgovor sa detetom osnovni je način da se usmere njegove želje i očekivanja u pogledu budućnosti. U tim godinama, još uvek nisu svesni dovoljno možda ni šta žele, ni gde sebe vide kroz deset godina. Uz vašu pomoć, korak po korak, dovešćete dete do pravog izbora srednje škole.

Razmotrite dostupne srednje škole

Prilikom izbora prave srednje škole, osnovno je razmotriti koje škole su dostupne. Prvo, grad u kome živite, okolina ili glavni grad obično su područja koja se razmatraju. Na primer, ukoliko je sport interesna oblast deteta, razmotraju se obično lokalne sportske gimnazije, iz okolnog grada ili često Sportska gimnazija u Beogradu koja je veoma popularna u poslednje vreme.

U nju se upisuju uglavnom sportisti, koji učestvuju na različitim takmičenjima i olimpijadama, uz društveno ili matematičko usmerenje u okviru same škole. Sportska gimnazijaprimer je srednje škole koja dajući opšte obrazovanje, daje i stručno u vidu određenog sporta.

Finansijske mogućnosti utiču na izbor srednje škole

Jedan od ključnih faktora da li će dete upisati školu u rodnom ili omiljenom gradu, kao i da li će upisati državnu ili privatnu školu jesu finansijske mogućnosti porodice. Dobro utvrdite koliko novca je mesečno potrebno za školovanje deteta, pa utvrdite da li postoji mogućnost da upiše željenu školu.

Za dete je važno da li je to Sportska gimnazija Beograd, ili lokalna gimnazija klasičnog tipa i usmerenja. Ukoliko već sa 15 godina zna šta želi, bitno je razmotriti da li postoji mogućnost detetu to i priuštiti. U suprotnom, svaki upis alternativne u odnosu na željenu školu, može voditi do depresivnog stanja, odbijanja učenja i slično.

Privatne srednje škole su vrlo popularne

U izbor srednje škole roditelji obično uzimaju u obzir dostupne državne obrazovne institucije. Međutim, privatne strukovne srednje škole, kao i privatna gimnazija, su izuzetno razvijene u našoj zemlji, ali i poznate i ujedno priznate. Naravno, ukoliko postoji dovoljno novčanih sredstava za finansiranje privatnog školovanja, to je dobro rešenje.

U poređenju sa državnom, privatna srednja škola ne zahteva obavezan prijemni ispit. Naprotiv, upis je jednostavan i brz, samo ukoliko se dete pronalazi u datom vidu, smeru i obliku nastavnog rada. Nastava je razvijena na visokom nivou, uz upotrebu interneta, računara i drugih pametnih uređaja. Učenje je prilagođeno učenicima, jer odeljenja imaju manji broj đaka.

Kada su u pitanju privatne strukovne srednje škole i privatne gimnazije Beograd definitivno prednjači sa brojem ovakvih institucija, gde se najveći broj đaka iz cele Srbije i upisuje. Međutim, finansijski izdaci jesu veći, ali iskustva potvrđuju da su učenici zadovoljni pristupom nastavnog osoblja i predviđenim planovima i programima rada.

Konsultujte se sa pedagogom i psihologom

Danas se neretko dešava da ukoliko dete ne može samostalno da odluči čime želi da se bavi i kakav izbor srednje škole da napravi, konsultuju se stručnjaci. Ni roditelji vrlo često ne žele da utiču na odluku deteta, ili ne znaju kako tačno da pristupe i pomognu pri odabiru.

Profesionalna orijentacija dece podrazumeva testiranje u ranijim ili kasnijim uzrastima radi određevinja preferencija i sklonosti prema određenim oblastima i zanimanjima. Na osnovu rezultata testova, određuje se sklonost ka brojkama, razgovorima, umetnosti ili nekim drugim oblicima, koji mogu imati prednost prilikom izbora željenog zanimanja. Nije nužno pratiti isključivo savet stručnjaka, ali može pomoći prilikom odabira srednje škole.

Roditelji imaju izrazito veliku, i u većini slučajeva ključnu ulogu kad je u pitanju izbor prave srednje škole deteta. Važno je pružiti podršku i ne sputavati želje i mišljenja deteta, već napraviti pravo usmerenje prilikom donošenja konačne odluke. Svakako, srednja škola je važan izbor za budućnost, ali ipak veću ulogu u budućnosti i zanimanju osobe ima fakultetsko usmerenje.