BOLEST 21. VEKA: Roditelji, ako želite dobro vašim mališanima, na ovo MORATE obratiti pažnju

Da li maloj deci treba zabraniti tablete, pametne telefone ili gledanje televizije?

pixabay

Na sajmu televizijskih sadržaja i programa za decu, MIP Junior, održanom u Kanu, raspravljalo se upravo o toj temi, gde je Kerol Bienem-Bese, koja je zadužena za regulaciju televizijskih sadržaja na francuskim televizijama, izjavila da je izloženost dece digitalnim uređajima postalo “pitanje javnog zdravlja”.

Istakla je kako su ljudi počeli da shvataju da ekrani mogu izazvati zavisnost čak i kod male dece, a u ekstremnim slučajevima i probleme slične autizmu, koji se naziva viralni autizam.

Što se tiče Francuske, njihovi stručnjaci savetuju roditeljima da deci mlađoj od tri godine u potpunosti uskrate gledanje sadržaja na ekranima. Čak su 2008. godine zabranili svojim televizijama da se programom obraćaju deci mlađoj od tri godine – rekla je Kerol Bjenem-Bese, a zabranjen je i popularni kanal Bebi TV.

BBC smatra da su zabrane nerealne, već je potrebno kreirati drugačiji sadržaj što oni i rade. Naime, taj kanal kreira sadržaj koji je namenjen deci starijoj od dve godine, ali su svesni da ih gledaju i bebe i mala deca.

Umesto zabrana, decu je potrebno naučiti da prepoznaju sadržaj koji nije za njih, da u njima razvijamo kritičko mišljenje i ono što je najvažnije, da zatraže pomoć ako se u digitalnom svetu susretnu s nečim što nije za njihove oči ili ih ugrožava, što je posebno važno naučiti dete pre nego počne da koristi društvene mreže.

Kerol se osvrnula i na društvene mreže i rekla kako u Velikoj Britaniji čak 75 posto desetogodišnjaka koristi Instagram, Tviter i Fejsbuk, piše Klix.ba. Ona kaže da je apsurdno da te društvene mreže nisu obuhvaćene zakonom kao i ostali mediji i proizvođači sadržaja, koji bi ih naterao da strože paze na sadržaje.

Istovremeno, direktori velikih kompanija koji proizvode aplikacije i digitalne sadržaje za bebe i decu, svoju vlastitu decu šalju u Montesori vrtiće i škole gde su ekrani potpuno zabranjeni. Stiv Džobs nije svojoj deci dozvoljavao da koriste ajped. Bilo bi puno bolje da deca postanu stručnjaci za tehnologije tako da uče programiranje, a ne da budu robovi gotovim proizvodima – dodala je ona.

Odluka ipak ostaje na roditeljima. Potrebno je dobro razmisliti o tome šta to deca drže u rukama i koliko je taj sadržaj siguran.loading...