Predstavljamo vam jednostavan recept za sladoled od lubenice. Ovaj sladoled, koji se naziva sorbe, ne sadrži mlečne proizvode i idealno je osveženje za tople dane.
Sastojci:
- Polovina lubenice srednje veličine, očišćena i bez koštica
- Dve kašike sveže ceđenog soka od limuna
- 60 mililitara mlake vode
- Med (ako baš, baš volite slatko, ili su vas prevarili na pijaci pa se ispostavilo da “kraljica slasti” nije ni služavka, a ne kraljica)
Priprema:
Lubenicu očistite od koštica, isecite na kockice, složite na poslužavnik u koji ste stavili papir za pečenje, i zamrznite preko noći.
Pre pripreme, izvadite lubenicu na pet minuta, da malo “popusti”, pa je stavite u blender. Dodajte sok od limuna i blendirajte dok ne dobijete glatku smesu. Ako je potrebno, dodajte pomalo mlake vode.
Ako volite mekšu teksturu, služite odmah ukrašeno listićima nane, ili vratite u friz na sat, dva, da se još malo stegne.