BRAČNI TERAPEUT OTKRIVA: Četiri razloga zbog kojih se parovi NAJČEŠĆE SVAĐAJU

Tuča
Pixabay.com

Bračni terapeut otkriva zbog čega se parovi najčešće svađaju. Šta je najčešće vaš razlog za svađu?

 

Rejčel Suzma je bračni terapeut u Njujorkuiotkrila je da kada je reč o svađama između partnera, neki od najčešćih uzroka su novac i seks, ali i kućni poslovi, društvene mreže…

Pre nego što pročitate sve o najčešćim svađama partnera, imajte na umu da Suzmanova kaže da najveći problem zapravo nisu svađe, već nedostatak komunikacije.

Ako niste baš vešti u komunikaciju, to znači da prelazite u defanzivu svaki put kada vam partner nešto pomene. Odnosno, nebitno je o čemu raspravljate, sa vama to uvek može da preraste u veliku svađu – kaže ona, i dodaje da su stvari samo gore ako ne možete normalno da komunicirate.

Obavezivanje

Kada nevenčani parovi dođu kod Suzmanove, najčešće žele da pričaju o obavezivanju. U najvećem broju slučajeva jedan partner oseća da se više zalaže i obavezuje od drugog. Ili, jedan partner želi da napravi još jedan korak u vezi veridbom ili brakom, ali nailazi na otpor partnera.

Kućni poslovi

Ako se parovi svađaju zbog kućnih poslova, to je najčešće zato što jedna osoba ima smatra da radi mnoooogo više od druge. Iz iskustva bračnog terapeuta, ta osoba koja smatra da više radi je obično žena.

Istine radi, često čujem od muškaraca da oni rade dosta, ali za to ne dobijaju nikakvo priznanje, pohvalu. Umesto toga, samo prekor kada nešto ne urade – kaže Suzmanova.

Društvene mreže

Terapeut kaže da je sve više parova u kojima se jedno od partnera žali na korišćenje društvenih mreža svog partnera. Parovi koji imaju ovaj problem su najčešće u dvadesetim ili tridesetim godinama života.

Jedno od njih se možda žali što je njihov život izložen na društvenim mrežama ili smatraju da partner previše pažnje posvećuje društvenim mrežama. Suzmanova kaže da je često čula i žalbe žena da njihovi partneri prate previše lepotica na Instagramu.

Još jedan često problem? Na društvenim mrežama ostaju u kontaktu sa bivšima.

Finansije

Veoma je čest slučaje da jedno od partnera preterano troši novac, a drugo štedi – kaže Suzmanova. Problem je u tome što oboje misle da je njihovo ponašanje opravdano, a da je problem u onom drugom. Onaj ko štedi novac smatra da je druga osoba finansijski neodgovorna što troši, a onaj ko uživa u trošenju smatra da je druga osoba “stipsa”.

Don Klaud, terapeut koji često radi baš sa ovakvim parovima, kaže da je prvi korak da partneri jedno drugom otvoreno kažu svoj stav o novcu.

Suzmanova dodaje da se novčani problemi često povećaju kada partneri počnu da žive zajedno ili se venčaju, pa donesu odluku da je novac koji imaju zajednički