BRAVO! Ovaj MAKEDONSKI FILM dobio je čak 2 NOMINACIJE ZA OSKARA! Upućeni kažu – OSVOJIĆE BAR JEDNOG (VIDEO)

Makedonski film "Zemlja meda" (Honeyland) nominovan je danas za američku nagradu "Oskar" u dve kategorije: za najbolji dokumetarni i za najbolji film s neengleskog govornog područja. To je objavila Američka filmska akademija.

Printscreen

Prvi put je jedan makedonski film nominovan u dve kategorije.

Ceremonija uručenja “Oskara” biće 9. februara.

MEĐU POTENCIJALNIM DOBITNICIMA I FILM SA BALKANA: Ovo je spisak glavnih nominacija za “Oskara”

Za “Oskara” je pre 25 godina bio nominovan igrani film “Pre kiše” (“Pred doždot”) Milča Mančevskog u kategoriji za najbolji strani film.

Dokumetarni film Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova “Zemlja meda” krajem 2019. je “Njujork tajms” izabrao za “film godine”, stavljajući ga ispred filmova Martina Skorseza i Kventina Tarantina.

Bolji i od Tarantina i od Skorsezea! Ovaj MAKEDONSKI FILM Njujork tajms je proglasio FILMOM GODINE (VIDEO)

“Zemlja meda” – film o pčelarki u zabačenom planinskom selu koja pokušava da vrati prirodnu ravnotežu, već je osvojio tri nagrade na prošlogodišnjem njujorškom Festivalu “Sandens” koji je jedan od najznačajnijih američkih festivala nezavisnog filma, a dobio je i druge nagrade, među kojima u Barseloni i Tel Avivu.

Producent filma “Zemlja meda” (Honeyland) Atanas Georgiev izjavio je danas da se nadao da će taj dokumentarac biti nominovan za dva “Oskara” i da očekuje da dobije bar jedan.

“Možda zvuči neskromno, ali nadao smo se ovakvom uspehu… Razume se, nadao sam se. Šta nam drugo ostaje nego da se nadamo”, rekao je on u telefonskoj izjavi Televiziji Telma (telma.com.mk).

Na pitanje šta očekuje u budućnosti, Georgijev je odgovorio da očekuje sreću za sve i “bar jedan Oskar”.

Televizija Telma navodi da je zajedno sa trijumfom na festivalu “Sandens”, film “Zemlja meda” osvojio 15 značajnih nagrada na naprestižnijim filmskim festivalima, kao i da su ga krtičari uvrstili među 10 najboljih filmova u 2019. godini.