BREGZIT MOŽE DA POGODI I MUZIKU! Britanski pevači u panici, imaju 30 NEDELJA DO KRAJA

Predstavnici britanske muzilčke industrije upozorili su da bi u slučaju lošeg dogovora oko Bregzita mogli da ispaštaju izdavačke kuće i muzičari.

Žurka
Pixabay.com

BPI, koja zastupa interese i velikih izdavača kao što je Sony i stotine malih nezavisnih izdavčakih kuća, saopštila je da bi neuspeh u postizanju dogovora o razlazu Londona i Brisela mogao smanjiti značaj britanske muzičke industrije posle Bregzita, preneo je AP.

– S približavanjem Bregzita, muzika može pomoći u prikazivanju onoga što je uzbudljivo u Velikoj Britaniji dok pravimo nove trgovinske odnose, ali samo ako nas vlada podrži obezbedjivanjem snažnog dogovora o Bregzitu koji bi omogućio našim umetnicima da slobodno idu na turneje, da čvrsto štitimo prava i sprečimo da muzički proizvodi budu ometani u transportu – rekao je direkor BPI-ja Džof Tejlor.

BPI je prethodno saopštio da je izvoz britanske muzičke industrije prošle godne porastao za 12 odsto na 408,4 miliona funti (454 miliona evra), što je najviše u poslednjih 18 godina. Ukupno je britanska muzička industrija od 2000. donela preko pet milijardi funti.

Prema navodima BPI-ja, britanski muzičari su napravili svaki osmi album prodat u svetu 2017. U poslednih 13 godina, devet puta je najprodavaniji album napravio neko iz Velike Britanije. Poslednji je bio Ed Širan s “Divide”.

Prihodi su posevno bili dobri na evropskom tržištu s povećanjem od 29 odsto od 2015. Evropa je i dalje najveće izvozno tržište za britansku muzike, dok su SAD pojedinačno najveća država.

Dobra prodaja u Evropi je posledica i pada vrednosti funte od preko 15 odsto od referenduma o Bregzitu u junu 2016. godine, dok britanska muzika i dalje ima neometan pristup jedinstvenom tržištu Evropske unije.

S manje do 30 nedelja do Bregzita, nije jasno kakvi će biti trgovinski odnosi s EU. Obe strane insistiraju da žele nastavak neometane trgovine, ali EU insistira da Velika Britanija ne može imati pristup jedinstvenom tržištu, ako ne prihvati i slobodno kretanje ljudi čemu se protive pristalice Bregzita.loading...