BRITANCI OTKRILI: ‘Mućke’ u državama bivše Jugoslavije imaju kultni status

Mućke
Printscreen/Youtube

Dramska serija ' Mućke' postala je toliko popularna u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu da su u tim zemljama fraze poput 'sjedeće godine ćemo biti milioneri' postale svakodnevne, otkrio je Britancima "Express" .

 

BBC-jeva serija se u zemljama istočne Evrope prikazivala sa titlovima, a mnogi njeni stanovnici su uz pomoć Dejvida Džejsona u ulozi sitnog prevaranta dobrog srca Dereka ‘Del Boja’ Trotera naučili engleski jezik.

– Pošto serija nikada nije sinhronizovana, fraze poput ‘Lovely Jubbly’ su sada deo svakodnevnog govora’, rekla je Kejt Kif, žena ambasadora Velike Britanije u Srbiji, Denisa Kifa.

 
Mućke su već godinama kultna serija, a prikazuju se svakodnevno bar na jednom programu. Žuta trokolica Troterovih se čak nalaze u jednom beogradskom privatnom muzeju.

Popularnost ‘Mućki’ otišla je toliko daleko da su lik i delo Nikolasa Lindhrsta koji je u seriji glumio Rodnija Trotera srpski političari korisitili tokom kampanje u kojoj je jedan političar nazvan ‘plonkerom’.

Lindhrst je svoju popularnost iskoristio kako bi promovisao zbrinjavanje dece bez domova kao UNICEF-ov ambasador.

– Nisam znao da je serija tamo toliko popularna. Pomislio sam, ako moje lice može pomoći pri rešavanju problema, moram pomoći toj deci – rekao je Lindhrst.

Serija je toliko popularna u Crnoj Gori da u Podgorici postoji kopija lokalnog paba iz ‘Mućki’ po imenu ‘Nag’s Head’.