Brkovi, Babe i Bed kopi najavili Arsenal rasturanjem Bašte SKC-a

Arsenal Fest 05 u Kragujevcu spektakularno je u petak uveče najavljen koncertom pank-folk-velnes atrakcije Brkova, kultnih Baba i hiphop Bed kopija koji su rasturili Baštu Studentskog kulturnog centra Beograda zajedno sa 1.500 raspomamljenih posetilaca.

 

Ko nije bio može gorko da se kaje, mada je prilika za iskupljenje grehova, bar što se tiče Brkova i Baba, već Arsenal Fest koji se održava 25, 26. i 27. juna u Kragujevcu!

Brkovi, Babe i Bed kopi pokazali su se kao pun pogodak i odličan spoj – Baštu SKC-a u petak ispunila je uglavnom mlađa publika od trideset godina. 

 

Feštu su otvorili Bed kopi – Skaj Vikler, Ajs Nigrutin i Timbe – sa “Esi mi dobar”, nastavivši da stihovima „gutaju“ sve od kafe, preko piva do vinjaka („dolazim iz pljoske a zovem se vinjak“), degustiraju razne kulinarske specijalitete  („vodio sam devojku na soju, posle ćemo otići na jogu“), uz neizostavne neke teže stvari…Vrhunac jednosatnog nastupa stiže u “Da l’ je jubav”, zapanjujuće uspeloj preradi Vajtsnejk (Whitesnake) klasika “Is This Love?”, i u pesmi “Metalac”, uz žestoko gitarsko prženje sa matrice.

 

Sledeća je bila beogradska supergrupa Babe koja se predstavila čvrstom i kompaktnom svirkom, izuzetno uigranom, sa naglaskom na odličnim instrumentalnim deonicama. Žiletu, Ilketu, Škopiju i Trutu za ovu priliku pridružio se mladi  gitarista Stefan Aćimović, bubnjar Bajage i Instruktora Čeda Macura, ovaj put kao perkusionista i prateći pevač, i saksofonista Svi na pod Džamal Al Kisvani.

Babe počinju da praše sa “Strancom u noći”, ređaju se “Slike iz života jednog idiota”, “Lili”, “Ti si moja loša navika”… Publika skače u zgusnutim prvim redovima, dok atmosfera očekivano dolazi do usijanja sa mega-hitovima “Ko me ter’o da te volim”, “Daj da te vidim golu” i “Noć bez sna”. Babe posle sat vremena trijumfalno odlaze sa scene, i može se reći da je ovo bio jedan od najbolje odsviranih domaćih rok koncerata u poslednje vreme!

Uzgred budi rečeno vođa Baba se u Bašti SKC-a predstavio kao “Živorad Milenković-Zoki”.

 

Goste iz Hrvatske, suludo zabavnu folk-pank bandu Brkove beogradska publika dostojanstveno dočekuje poznavanjem svih stihova njihovih pesama. Pevač Šemso (Shamso 69) i Brkovi spremno raji daje ono što ona traži, pa sviraju ljuto i otresito; njihove gitarske terce istovremeno prizivaju Ajron mejden (Iron Maiden) i harmoniku dugmetaru, a tekstovi se kreću od narodnjačkog „ostavila-me-maaajko“ patosa do tipično pankerske pljuvačine po svemu i svačemu – od institucije verenice (Usamljen oženjen), preko zapošljavanja preko veze, do onih što obožavaju narodnjake. Naravno, slave se provod i piće (Samo pijan mogu).

U paklenom finišu pred ponoć, grupa je za šest minuta odsvirala četiri pesme, među njima “Pizdu materinu” sa istovremenog poslednjeg albuma, a tačka je stavljena uz opšte pevanje refrena “Kurvo prokleta”. Ali to nije bio kraj fešte – publika se još dugo fotografisala sa Šemsom i članovima benda.

Arsenalov promo karavan nastavlja dalej Srbijom! Zagrebački Brkovi sa pankerima Čovekom bez sluha i rok Baobabom idu 5. juna u Gradski kulturni centar Užica, a na kraju su 6. juna ponovo sa Babama i rege-ska-pankerima Procesom u Dvorištu Univerziteta u Nišu (Banovini).

Za niški Arsenal Fest promo koncert Procesa, Baba i Brkova u Banovini ulaznica je 600 dinara u pretprodaji (Eventim, Vintage shop i Music House & Energy music shop), dok je na dan održavanja 6. juna 800 dinara. Početak 20:00.

Za Baobab, Čoveka bez sluha i Brkove u Užicu potrebno je izdvojiti 500 dinara preko Eventima i na blagajni GKC-a, odnosno 700 dinara 5. juna na dan koncerta, koji počinje od 21:00.

Peti Arsenal fest biće održan 25, 26. i 27. juna u Kragujevcu, simbolično na pet bina, a do sada poznati izvođači su Goran Bregović, Rundek Cargo Trio, Babe, Brkovi, Hladno pivo, Zabranjeno pušenje, Ritam nereda, Let 3, Bolesna štenad, Gramofondžije (Gramophonedzie), S.A.R.S., Elemental, Kolja i Grobovlasnici, Artan Lili, kao i britanski didžej LTJ Bukem sa MC-ijem Staminom…

Komplet ulaznica za sve tri večeri košta 1.500 dinara. Ulaznica za 25. i 26. jun košta samo 800 dinara, dok će za završno veče 27. juna biti 1.000 dinara, odnosno VIP ložu 2.000 dinara. Prodaja ide preko mreže Eventim.