Savršen i ekonomičan kolač

 

Sastojci:

1,2 l mleka
100 + 100 gr kristal šećera
100 gr griza
2 cela jaja
100 ml ulja
50 gr kakaoa
200 gr mekog brašna
200 gr kokosa
10 gr praška za pecivo

Priprema:

Prvo se pravi fil.

1l mleka staviti da provri.

Pomešati kriz i 100 gr šećera i kada mleko provri zakuvati i mešati dok se ne zgusne.

Neće se masa jako zgusnuti ali čim skinete sa vatre dodajte sav kokos, dobro sjedinite i ostavite da se hladi. Pri hladjenju će se zgusnuti dovoljno.

Uključiti rernu na 180 stepeni.

Ulupati belanca sa šećerom da se dobije pena pa dodati žumanca i opet umutiti.

U mlazu postepeno dodavati ulje, pa 200 ml mleka.

Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sjediniti žicom ili varjačom.

Pleh 36 x 23 cm ili približnih dimenzija obložiti papirom za pečenje pa istresti pola mase ta koru i staviti da se zapeče 10 – 12 minuta zavisno od rerne.

Na zapečenu koricu staviti ceo prohladjen fil i poravnati.

Preko fila istresti ostatak mase za koru , poravnati i vratiti da se peče još 25 minuta ( toliko je meni trebalo ).

Kolač kada stavite da se peče stavite tačno na sredinu nikako u donji deo rerne.

Pečen kolač prohladiti i okrenuti na tacnu.

I tu pazite da kolač ne istresete na neku tanku tacnu pa vam se iskrivi.

Možete na dasku, ili metalnu tacnu.

Ohladite kolač pa pospite sa kokosom i isecite u kocke ili štangle.

Ja kolač prelivam redjom glazurom od 100 gr čokolade, 5 kašika ulja i 5 kašika mleka.

Ovu glazuru koristim više da korice upije čokoladu nego da to bude prava glazura, pa odgore pospem kokos.

Ostaviti da sve odstoji, ohladi se i lepos tegne pa kolač seći i služiti.