Brzo i zdravo: Napravite čips koji ne goji

Retko se kada možemo odupreti želji za grickalicama, posebno kada smo s društvom pa nismo ni svesni koliko smo pojeli. Ali šta kažete na zdravu varijantu čipsa u kojoj možete uživati do mile volje koja se i brzo priprema?

 

Nije reč o čipsu od kelja, koji je među najpoznatijim zdravim grickalicamaveć o pravom malom otkriću – čipsu od cvekle!

Kada ga jednom napravite i probate, shvatićete da uopšte nema potrebe za klasičnim, preslanim i premasnim čipsom i sigurno ćete ga sa užitkom jesti.

Postupak uopšte nije komplikovan, a čak je i zdraviji od kupovnih verzija poput kelja ili slatkog krompira jer nema dodatnih sastojaka osim zdravih masnoća i soli.

 

Sastojci:
– 3 srednje velike sveže cvekle
– 1 i po kašičica maslinova ulja
– so

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Cvelu oljuštite i isecite na tanke šnitove. Promešajte u jednoj činiji s maslinovim uljem i posolite. Šnitove cvekle rasporedite na papir za pečenje da imaju dovoljno mesta i pecite 10 do 15 minuta i preokrenite pa pecite još toliko. Ako vam nakon toga čips nije dovoljno hrskav, pecite još malo jer svaka rerna greje na drugačiji način.

Čips od cvekle poslužite nakon što se ohladi, a u hermetički zatvorenoj posudi ga možete čuvati do tri dana.