BUDITE HRABRI: Prekršite pravila uređivanja enterijera i vaš stan će izgledati “kao iz časopisa”!

zelena soba
pixabay.com

U uređenju doma mnogo je pravila. Ne mora, ipak, sve da bude školski.

 

Biblioteku napravite u dnevnoj sobi, vrata treba da budu u neutralnoj boji, fotelja se kupuje uz trosed i dvosed – u uređenju doma mnogo je pravila. Ne mora, ipak, sve da bude školski. Dekorateri savetuju da pustite mašti na volju i da, ponekad, izađete iz zacrtanih okvira.

* Knjige u kuhinji i trpezariji – Nema razloga da ne napravite mini biblioteku u kuhinji, pogotovo ako ne kuvate često. Za svaki slučaj, držite ih udaljene od šporeta kako se ne bi taložila masnoća. Zahvaljujući knjigama, kuhinja će dobiti izgled francuskog bistroa. Ako vam je kuhinja suviše mala ili je često koristite, onda knjige smestite u trpezariju, u vitrinu sa staklenim vratima ili na otvorene police.

* Sofa koja štrči – Fotelja se obično kupuje uz trosed i ugaonu garnituru, ali efekat iznenađenja u dnevnoj sobi ćete postići ako kupite drugačiju fotelju, recimo u potpuno kontrastnoj boji u odnosu na trosed ili neobičnog oblika.

* Ulazna vrata – Navikli smo da ulazna i vrata od svake prostorije budu u beloj, bež ili nekoj drugoj neutralnoj nijansi. Ali ne mora tako da bude. Slobodno ofarbajte vrata u crvenu, zelenu, plavu ili neku drugu jarku boju.

* Bicikl na zidu – Na zid obično kačimo fotografije i umetnička dela, ali efektan detalj u enterijeru može biti i bicikl na zidu, bilo u hodniku ili dnevnoj sobi. Takođe, ljubitelji morskog dizajna mogu da stave sidro, a nostalgični za osamdesetim uneće živost u dom lusterom u obliku disko kugle.