Budite i vi KAO DŽEJMS BOND: Otkrivamo šta vam je sve potrebno da POSTANETE TAJNI AGENT

špijun
pixabay.com

Priča o najpopularnijem tajnom agentu, Džejms Bondu, mnoge je bar navela na razmišljanje o tome kako bi nešto uradili i kako bi reagovali u nekoj od situacija u kojima je on bio.

 

Iako je njegova priča na filmu, u okviru izmišljenog lika, tvrdnje idu u suprotnom pravcu, da je lik Bonda otelotvorenje jednog Srbina, dvostrukog agenta, po imenu Duško Popov.

I te kako uspešan, Popov je uspeo da iz svoje zemlje deluje skoro po celom svetu, da se ubacuje u druge obaveštajne službe, da osujeti planove svog neprijatelja, a to i jeste glavni cilj jednog tajnog agenta, odnosno špijuna.

 

Špijun koga su svi voleli: Čovek kome su verovali i Hitler i Čerčil bio je SRPSKI DŽEJMS BOND

Nismo mogli, a da se na zapitamo u svemu tome, šta je to što je potrebno da neko bude uspešan tajni agent, od čega najpre zavisi njegov dobar učinak? Evo nekih, mogućih odgovara.

Komunikativnost

Na prvom mestu, osoba koja se bavi ovim poslom mora da bude komunikativna, prodorna, ali ne i napadna. Mora da ume da se nekome približi, da nađe način da to izgleda sasvim prirodno i spontano, kako se ne bi posumnjalo da iza svega toga postoji neka „zadnja“ misao. Pričljiv, informisan o svemu i svačemu, prijemčiv, to su neke od glavnih osobina jednog dobrog špijuna.

Snalažljivost

Situacije koje se dešavaju tajnim agentima nisu tek reda radi opisane u filmovima i raznim pričama, već su nastale kao rezultat nekog iskustva. Zbog svega toga što preti konstantno jednoj osobi koja se bavi ovakvim poslom, snalažljivost, brzo razmišljanje, donošenje zaključaka tačnih u trenutku, čine da on uspešno, ili pak neuspešno završe svoju misiju.

Informisanost

Jedno od glavnih oružja kojima svaki tajni agenat mora dobro da barata, koje mora da ima kod sebe, jesi informacije. Bez dobrih, verodostojnih informacija i saznanja, svaki zadatak biće polovično urađen ili će sasvim propasti, a to nije nešto što osoba koja ide ka uspehu sebi može da priušti. U prikupljanju informacija utiču brojni faktori, služe se svime, a najviše špijunskom opremom, zbog čega je ona sledeća stavka u celoj ovoj priči.

 

Špijunska oprema

Nekada su to bili mini mikrofoni za prisluškivanje, skriveni foto-aparati i kamerice, neka druga pomagala, a danas je špijunska oprema sasvim na jednom novom, daleko višem nivou. Kroz razne tehnološka pomagala, uređaje, špijunska oprema je dostigla nivo potpune praćenosti neke osobe, gde se ona tačno nalazi, šta radi, a čak se određenom špijunskom opremom mogu pregledavati aktivnosti praćenog na raznim uređajima, poput mobilnog telefona, kompjutera, dok je praćenost na internetu danas već svima dostupna i čini špijunsku opremu za svakoga ko želi nešto da sazna, iako se možda tim poslom ne bavi. Baš tako funkcioniše i GPS pracenje vozila jer u svakom trenutku možemo znati tačne koordinate vozila koje se prati. Posedovanje kvalitetne i špijunske opreme koja je precizna, čini da osoba koja prikuplja informacije ima sve ono najpotrebnije za uspešno završen zadatak.

Dobra „maska“

Iako deluje smešno, maska je ono što je potrebno jednom uspešnom tajnom agentu, jer se on ne može predstaviti kao agent, špijun ili nešto slično. Ukoliko želi da uspe u svojoj nameri, mora da ima dobru pokrivenost u smislu svog posla, nekog drugog naravno, normalne i stabilne životne priče, autentičnosti, kako bi mogao svakome da se približi, a da ne izazove neke sumnje, ali i kada ih izazove, da ne dozvoli da razne provere dovedun do prave istine.