BUDITE OPREZNE: Aplikaciju koja računa “one dane” vode PROTIVNICI ABORTUSA, ako koritite OVU – bolje je obrišite

Popularna aplikacija za žene koja prati plodne dane sadrži tvrdnje lekarskih savetnika koji nemaju licencu za rad.

Mobilni Telefon
Pixabay.com

Aplikaciju Femm koja od korisnica prikuplja podatke o seksualnim odnosima i menstruaciji otkada se pojavila 2015. godine skinulo je više od 400.000 žena iz čitavog sveta. Ipak, Gardijan piše da dvoje lekarskih savetnika za aplikaciju uopšte nemaju licencu za medicinsku praksu, ali i da su bliski Katoličkom univerzitetu u Santijagu, u Čileu, gde je pristup abortusu i dalje striktno ograničen. 

Femm se uglavnom finansira od privatnih donacija, a među donatorima je i Fondacija Kjaroskuro, dobrotvorna organizacija koju podržava i finansira Šon Filer, imućni katolik iz sveta investicionih fondova u Njujorku.

Filerova fondacija je dugo podržavala organizacije – kao i političare poput Majka Pensa – koje se protive kontroli rađanja i abortusu. Filer je kritikovao republikance zato što nisu uspeli da delegalizuju abortus.

Fondacija Kjaroskuro na čijem je čelu Filer donirala je aplikaciji Femm 1,79 miliona dolara tokom poslednje tri godine, a Filer se takođe nalazi u odboru Fondacije Femm koja upravlja aplikacijom.

Gardijan piše da aplikacija ne otkriva zadnje namere niti filozofiju svojih tvoraca i finansijera na prvu loptu, a na tržištu je predstavljena kao način da se “izbegne ili postigne trudnoća”.

Druge slične aplikacije kritikuju se zato što monetizuju intimne podatke i dele ih sa trećim licima, a iako se Femm nije suretao sa ovakvim optužbama, izgleda da je upravo ovo prva ideološki određena aplikacija za plodnost. 

Dostupni tekstovi na aplikaciji razmatraju bezbednost i efikasnost hormonalne kontrole rađanja, odnosno kontracepcije, ističući da bi ona mogla biti pogubna po zdravlje žene, te da je “prirodni” način da ćene izbegnu trudnoću tako što će pratiti plodne odnosno neplodne dane. Naravno, nije potrebno isticati da seksualni odnosi u neplodnim danima nisu nikakva garancija da ne dođe do trudnoće, a procenjuje se da ovakvom metodom kontrole rađanja koju promoviše Femm, a koja je najneefikasnija, čak 24 žena od 100 ne uspe da izbegne neželjenu trudnoću.