BUDUĆNOST JE STIGLA! Kako izgleda “PAMETNA KUĆA” i šta sve može i radi umesto vas

Automatizacija kuće znači pretvaranje doma u jedinstveni organizam čije su komande na dohvat ruke i olakšavaju svakodnevicu članovima domaćinstva. Ona omogućava upravljanje svim sistemima u kući sa jednog mesta i na daljinu - grejanje, hlađenje, ventilacija, rasveta, alarm, video nadzor, zaključavanje i otvaranje, navodnjavanje - jednim klikom sa bilo koje lokacije.

Pixabay.com

Danas gotovo i da ne postoji osoba koja se ne oslanja na sličnu tehnologiju upravljanja na daljinu, ali takozvane pametne kuće objedinjuju sve aspekte našeg okruženja i čini nas svemoćnim u rukovanju aparatima, objektima i mašinama u našem domu. „Pametna” kuća nije puko pomodarstvo, ona svojim stanarima garantuje veću bezbednost i bezbrižnost.

U ovom tekstu navodimo neke od osnovnih prednosti automatizacije doma, koju je omogućila smart home tehnologija. 

“Pametna” kuća kao čuvar života

Iznenadni zdravstveni problem, kurcšlus ili razbojništvo su događaji koji mogu zadesiti apsolutno svakog. Najopasnije je što ovakve situacije mogu prouzrokovati katastrofalne posledice po život. Upravo u slučajevima kada je urgentno potrebna medicinska pomoć, aktivacija protivpožarnog sistema ili intervencija vatrogasaca i policije, „pametna” kuća biće najsigurniji oslonac.

Tehnologija na kojoj se zasniva ovakav dom može da prepozna hitne i opasne situacije i u stanju je da alarmira nadležnu službu koja će priteći u pomoć. Ovakva asistencija u brizi o ukućanima biće naročito dragocena roditeljima male dece ili onima koji vode računa o starijima i ljudima koji ne mogu brinuti o sebi.

Bolja bezbednost samog doma

Ključna prednost „pametnih” kuća je i što njihovi stanari mogu mirno da spavaju dok su na putovanju ili odmoru, znajući da im je dom programiran da brine o svemu i u njihovom odsustvu. Bezbednost svojine je zato među glavnim motivima za automatizaciju kuće.

Alarmni i sistem video nadzora mogu svakako biti povezani sa ličnim mobilnim telefonom, kao i sa određenom službom obezbeđenja, ali aparati u kući ili prskalice u dvorištu koji se uključuju svakodnevno odavaće utisak da su stanari kod kuće, iako nisu. To će odbijati potencijalne provalnike da ne izaberu „pametnu” kuću za svoj plen, i biti još jedan nivo zaštite doma.

Štedi vreme za obavljanje rutinskih zadataka

Još jedna prednost „pametne” kuće je što ne zahteva šetanje iz jedne u drugu prostoriju kako bi se spustile roletne, gasila svetla, palilo grejanje i slično. Sve ovo se obavlja na jednom mestu, na upravljačkom monitoru koji je instaliran na nekom od zidova ili preko pametnog telefona. Zahvaljujući daljinskom upravljanju svime što postoji u kući, ostaće više vremena za čitanje, spavanje ili uživanje u zajedničkim trenucima sa porodicom.

Ova pogodnost naročito dolazi do izražaja pri povratku sa putovanja, kada treba ugrejati vodu ili prostorije, ili uključiti klimatizaciju. Stanari „pametne” kuće mogu da uključe sve neophodne aparate pre povratka kući, pa imaju mogućnost da ulete u kupatilo čim pristignu sa puta, kao i da uživaju u optimalnoj temperaturi ili vlažnosti vazduha u svom domu bez odlaganja.

Eliminiše problem uključene pegle

Automatizaciju kuće naročito će znati da cene oni koji nakon izlaska više puta otljučavaju vrata da bi proverili jesu li isključili sve aparate koji mogu izazvati požar. Saznanje da je u svakom trenutku sve pod kontrolom jer je u džepu daljinski upravljač sa svim funkcijama, daje vlasnicima pametnih kuća osećaj mira i spokoja. Oni koji su pre izlaska peglali košulju ili kuvali ručak mogu da odahnu, čak i u slučaju da su zaboravili da isključe peglu ili šporet. “Pametna” kuća će regulisati sve aparate u odsustvu stanara ili im dati mogućnost da provere i sami ih isključe ako su to zaboravili da učine.

“Pametni” dom optimizuje potrošnju energije kroz štedljiviju rasvetu

Upaljena rasveta ili nepotrebno grejanje prostorija u kojima niko ne boravi postaje istorija sa pojavom „pametnih” kuća. Zahvaljujući ugrađenim senzorima kuća će prepoznati da je soba ostala prazna i rasveta će se ugasiti sama. Osim toga, regulisaće temperaturu ukoliko postane pretoplo ili suviše hladno. Na ovaj način „pametna” kuća štedi energiju, sprečavajući njeno uzaludno rasipanje.

To znači da će vlasnicima ostati više para u novčaniku, a da pri tom ne moraju da brinu o optimalnoj potrošnji energije. Sa druge strane, sposobnost „pametna” kuće da štedi struju i druge energente, čuva našu životnu sredinu. U eri klimatskih promena koje zahvataju čitavu planetu, briga o ekologiji je jedna od najvažnijih prednosti automatizacije doma.

Brine o biljkama i kućnim ljubimcima

Blagodete života u „pametnoj” kući neće osetiti samo ljudi, već apsolutno svi stanari poput pasa, mačaka i drugih ljubimaca. I biljke će u ovakvom okruženju biti srećnije, bilo da su sobne ili se nalaze u dvorištu. „Pametna” kuća može da vodi računa o apsolutno svemu – biće podsetnik da ljubimcu fali hrana ili voda, da je vreme za šetnju ili samo maženje.

Takođe, sistem navodnjavanja može biti povezan sa „pametnom” kućom, pa će biljke biti zalivene čak i kada su stanari na putu. Travnjak u dvorištu može biti svež i jarko zelen čak i tokom dužeg godišnjeg odmora provedenog van grada.

Broji kalorije i čuva zdravlje

“Pametna” kuća može zameniti ličnog asistenta koji uvek pri sebi ima planer ispunjen obavezama stanara. Alarm u različitim formama, pa čak i kao glasovno upozorenje, javiće se ne samo kada treba da se prošeta pas ili zalije cveće, već i kada je vreme za terapiju, hidriranje ili bilo koju dnevnu rutinu. Čak i pametne vage za merenje telesne težine, procenta masti, brzine metabolizma i drugih karakteristika tela, takođe mogu biti interisane u sistem „pametne” kuće.

Ovo važi i za sprave za važbanje, merenje krvnog pritiska i otkucaja srca, ili nivoa šećera u krvi. Tako će stanari uvek imati lako dostupne informacije o stanju svog organizma, jednostavnije će brojati kalorije i držati sve ključne parametre pod kontrolom. Kuća je tu da vodi računa o svemu.

Ovakvi sistemi danas mogu da se instaliraju u gotovo svaki dom, prilikom izgradnje ili naknadno. U pitanju je uglavnom instalacija kabla ili uređaja koji će povezati sve moguće aparate u jedan mehanizam, a ovaj dalje internetom ili blututom sa mobilnim telefonom ili tabletom. Postoji mogućnost i da stanari upravljaju sistemom i svojim glasom, što je najjednostavnija varijanta za korisnike. Ova tehnologija je sve pristupačnija i postaje deo svakodnevice mnogih ljudi. Brojni investitori prave višespratnice, pa i čitave blokove zgrada sa ovom tehnologijom, što dodatno potvrđuje da „pametni” domovi postaju sinonim urbanog stanovanja.