BUKVALNO ŽIVE U OBLACIMA: Predstavljamo vam NAJVIŠE metropole na svetu!

La Paz
Pixabay.com

Ako želite da budete nadomak zvezda - onih pravih, ovi gradovi su savršene destinacije za vaš odmor!

 

Ovi gradovi doslovno paraju oblake, a svima im je zajedničko to da su na nadomorskoj visini većoj od 1500 metara. Među njima nema nijednog evropskog predstavnika, a na samom vrhu nalaze se južnoamerički gradovi!

Najrobi, Kenija
Nadmorska visina: 1795 metara

Grad u kom živi preko 3 miliona duša glavni je poslovni centar kontinenta, ali i jedan od najmodernijih afričkih gradova. Ovde ima mnoštvo sadržaja, a s obzirom na veliki broj stranaca koji ovde žive i rade, bez problema ćete pronaći sve važne svetske kuhinje. Plus, iz glavnog grada Kenije začas možete otići i na safari, i to onaj na kom ćete sresti lava, slona, leoparda, nosoroga…

Teheran, Iran
Nadmorska visina: 1830 metara

Glavni grad Irana dom je za više od 8 miliona ljudi, a u njemu ćete pronaći nebrojene galerije, muzeje i čudesnu arhitekturu. Fascinantan je i pogled na njega i planine u pozadini, a jedini pravi problem pri poseti Teheranu može biti ljubav prema kapljici. Naime, ovde alkohol nije dobrodošao, stoga ako dan ne možete da zamislite bez hladnog piva, bolje idite negde drugde.

Meksiko Siti, Meksiko
Nadmorska visina: 2240 metara

20 miliona ljudi našlo je dom u glavnom gradu Meksika i njegovoj okolini. Široki bulevari, palme, nebrojeni štandovi s hranom, ulične gužve, grafiti, posebna arhitektura, crkve, parkovi, ali i korupcija – sve su to stvari koje padaju na pamet kad se spomene Meksiko Siti.

Sana, Jemen
Nadmorska visina: 2250 metara

Stari deo grada zaštitio je UNESCO. Njega okružuju zidine, a unutar grada smestilo se više od 100 džamija i 6500 stambenih zgrada koje su pomalo nalik na nebodere. Jedna od glavnih atrakcija svakako je market soli na kojem je moguće naći sve začine koji vam padnu na pamet.

Asmara, Eritreja
Nadmorska visina: 2325 metara

Nadimak ovog grada glasi “mali Rim” što nije čudno s obzirom na njegovu istoriju. Naime, u njega je dosta ulagano tridesetih godina prošlog veka kad je grad bio pod italijanskom vlašću, pa je i dan danas uticaj italijanske kulture i arhitekture i te kako vidljiv.

Adis Abeba, Etiopija
Nadmorska visina: 2355 metara

Ljubitelje istorije i antropologije oduševiće saznanje da u ovom gradu mogu da vide Lusi, najstariji pronađeni ljudski kostur čija se starost procenjuje na 3,2 miliona godina. Tu je i palata nekadašnjeg vladara Hajla Selasija (ko god je slušao Zabranjeno pušenje, čuo je za ovog gospodina), a grad se može pohvaliti i izvrsnom gastronomskom scenom.

Bogota, Kolumbija
Nadmorska visina: 2625 metara

Iako će vas mnogi pogledati zabrinuto ako kažete da idete u Bogotu, glavni grad Kolumbije ubrzano se menja. Na sve strane niču novi hoteli, restorani i barovi, što govori da se grad sve više i više okreću turizmu. Naravno, ovde su moguće i razne ture, gde će vam ispričati sve o istoriji zemlje, ali i odvesti vas na uživanje u lokalnim delicijama.

Timbu, Butan
Nadmorska visina: 2648 metara

Civilizacija je najvidljivija u glavnom gradu, koji ima nešto više od 100 hiljada stanovnika. Ali, pomerite li se malo sa strane, uživaćete u čistom vazduhu, brežuljcima, kristalno čistim rekama i planinama. “Zemlja srećnih ljudi” u potpunosti opravdava svoj nadimak.

Kito, Ekvador
Nadmorska visina: 2850 metara

Grad koji su davnih dana osnovali Španci, pa nije čudno što se staro gradsko jezgro koje je izgrađeno u kolonijanom stilu našlo na popisu Svetske baštine. Kito je najočuvanije i najmanje izmenjeno istorijsko središte Latinske Amerike, a kad vam grad dosadi, u blizini imate mnoštvo planinarskih staza, pa ko voli…

La Paz/Sukre, Bolivija
Nadmorska visina: 3640/2750 metara

Zvanično, glavni grad Bolivije je Sukre koji je smešten na 2750 metara, ali sedište vlade nalazi se u La Pazu, gradu koji svet promatra s 3640 metara nadmorske visine. Poređenja radi, najviši evropski glavni grad, Andora La Vela, nalazi se na 1023 metra od tla.