ČAK IAKO NISTE FAN OVO MORATE DA GLEDATE! Evo zašto je “CRNI PANTER” najvažniji Marvelov film do sada!

Crni panter
Promo

Superherojski film "Black Panther", najnoviji dodatak Marvelovoj sagi, premijerno je prikazan u Africi i dao snažan je odgovor komentarima predsednika SAD Donalda Trampa o tom kontinentu.

 

Na crvenom tepihu u Južnoj Africi se često mogao čuti lokalni jezik korišćen u izmišljenom kraljevstvu Vakanda.

Južnoafrički glumac Džon Kani, deo ekipe “Black Panther”-a, rekao je da je ponosan što na filmu gleda afrofuturističko društvo koje slavi tradicionalne kulture i sanja o onome što bi Afrika mogla da bude.

– Ovaj put sunce obasjava Afriku. Ovaj film dolazi u pravo vreme. Teško pronalazimo primerne i uzorne lidere… tako da, kad kao dečak vidite Crnog pantera i on skine masku, vi pomislite ‘on izgleda kao ja, on je Afrikanac i ja sam Afrikanac, sad možemo da se ugledamo na osobu koja Afrikanac’ – rekao je Kani.

Glumica Danai Gurira, odrasla u Zimbabveu, rekla je da je “dovođenje ovog filma kući sve”.

Otac glumice Lupite Njong’o je guverner kenijskog grada Kisumu.

– Ponekad mislimo da u Africi imamo dva izbora. Prvi je da zadržimo našu tradiciju i kulturu i zauvek ostanemo zaostali. Drugi je da se modernizujemo tako što ćemo se vesternizovati i zaboraviti naše kulturne tradicije koje su, što mislimo zbog njihove prirode, zaglavljene u prošlosti. Iskustvo naroda Vakande nas uči drugačije – naveo je Anjang Njong’o u časopisu Star.

U Adis Abebi je “Black Panther” rasprodat u svim terminima u jedinom bioskopu u kom se prikazuje, a neki gledaoci su i plakali.

– Gledaoci uživaju u delu filma koji se bavi afričkim nasleđem. Ovo je za nas jedinstveno i zato što se Etiopija često pominje zajedno s crnačkim pokretima, kao jedina nacija koju zapadne sile nisu kolonizovale. Neki ljudi su otkazivali letove samo da bi gledali film – rekao je direktor bioskopa Elijas Abraha.

Poznati bloger iz Gane Amejau Debra je na društvenim mrežama upitao “šta će svet misliti o Africi” posle “Black Panther”-a.loading...