Superherojski film "Black Panther", najnoviji dodatak Marvelovoj sagi, premijerno je prikazan u Africi i dao snažan je odgovor komentarima predsednika SAD Donalda Trampa o tom kontinentu.

 

Na crvenom tepihu u Južnoj Africi se često mogao čuti lokalni jezik korišćen u izmišljenom kraljevstvu Vakanda.

Južnoafrički glumac Džon Kani, deo ekipe “Black Panther”-a, rekao je da je ponosan što na filmu gleda afrofuturističko društvo koje slavi tradicionalne kulture i sanja o onome što bi Afrika mogla da bude.

– Ovaj put sunce obasjava Afriku. Ovaj film dolazi u pravo vreme. Teško pronalazimo primerne i uzorne lidere… tako da, kad kao dečak vidite Crnog pantera i on skine masku, vi pomislite ‘on izgleda kao ja, on je Afrikanac i ja sam Afrikanac, sad možemo da se ugledamo na osobu koja Afrikanac’ – rekao je Kani.

Glumica Danai Gurira, odrasla u Zimbabveu, rekla je da je “dovođenje ovog filma kući sve”.

Otac glumice Lupite Njong’o je guverner kenijskog grada Kisumu.

– Ponekad mislimo da u Africi imamo dva izbora. Prvi je da zadržimo našu tradiciju i kulturu i zauvek ostanemo zaostali. Drugi je da se modernizujemo tako što ćemo se vesternizovati i zaboraviti naše kulturne tradicije koje su, što mislimo zbog njihove prirode, zaglavljene u prošlosti. Iskustvo naroda Vakande nas uči drugačije – naveo je Anjang Njong’o u časopisu Star.

U Adis Abebi je “Black Panther” rasprodat u svim terminima u jedinom bioskopu u kom se prikazuje, a neki gledaoci su i plakali.

– Gledaoci uživaju u delu filma koji se bavi afričkim nasleđem. Ovo je za nas jedinstveno i zato što se Etiopija često pominje zajedno s crnačkim pokretima, kao jedina nacija koju zapadne sile nisu kolonizovale. Neki ljudi su otkazivali letove samo da bi gledali film – rekao je direktor bioskopa Elijas Abraha.

Poznati bloger iz Gane Amejau Debra je na društvenim mrežama upitao “šta će svet misliti o Africi” posle “Black Panther”-a.loading...