CAKA JE U SAMO JEDNOM SASTOJKU: Evo kako se pravi NAJBOLJI leskovački ajvar (RECEPT)

Oni koji su probali ovaj leskovački ajvar kažu da boljeg specijaliteta ove vrste od ovog nema.

paradaj sos
Pixabay.com

Potrebno je za pripremu:

12 kg pečenih paprika

1 l ulja

šest kašika šećera

šest kašika soli

četiri kašike esencije

Priprema:

U veliku šerpu sipati ulje, šećer, so i esenciju i kuvati na tihoj vatri da se sjedini. Potom dodati pečenu i samlevenu papriku, mešati, najpre slabije, a potom sve intenzivnije, na jakoj vatri. Tako sat vremena. Vruć ajvar sipati u vruće tegle i zatvoriti. Ne treba dodavati konzervans, piše Žena Blic.

Tu je još jedan recept.

Potrebno je:

  • 10 kg crvene paprike kvalitetne
  • 2 kg ljutih crvenih papričica, po ukusu
  • 1 l ulja
  • 1-2 kašike esencije ili sirće
  • beli luk, so

Priprema:

Papriku lepo oprati, osušiti potom krpom i peći sa svih strana. Pečenu vruću papriku staviti u najlon kese i vezati da se paprika malo uspari da bi se lakše ljuštila.

Papriku potom osušiti pažljivo, odstraniti i peteljke i semenke. Oljuštene stavljati u rešetkastu posudi kako bi se paprika lepo ocedila od vode i ostaviti da odstoji preko noći.

Paprika može i da stoji u mrežastim džakovima koji vise. Sutradan papriku samleti na mašini za meso. Staviti u veliku šerpu sa 1/2 l ulja. Stalno mešati da ne zagori, jer je velika količina.

Na pola kuvanja, upržiti drugu polovinu ulja, ulje treba da bude vrelo, dodati ajvaru i nastaviti sa mešanjem dok se ajvar ne skuva, ne ispari sva preostala voda i ne dobije željenu gustinu.

Kada varjačom prođete kroz ajvar, na dno šerpe treba da ostane trag. Pre nego što šerpu skinete sa vatre, dodati 1-2 kašike esencije i promešati.

Promešati i vruć ajvar stavljati u vruće tegle zagrejane u rerni. Tegle puniti kašikom, povremeno „izlupati“ kašikom ajvar u tegli, dok ih punite, kako ne bi ostali mehurići. Tegle zatvoriti vrućim poklopcima i odložiti na zamračeno mesto