ČARDE – ČETIRI STUBA LAGANOG UŽITKA: Na svakoj se i danas dobro jede baš, ali OVA u Starim Banovcima je poznata širom sveta

Ako volite da s vremena na vreme povučete ručnu i da se zaustavite u vremenu dopuštajući sebi da se prepustite užitku, vojvođanske čarde su prava mesta za vas. One će vas primiti, ugostiti i omogućiti vam da osetite sve čari koje sever Srbije nudi.

Promo

Još pre 33 godine panonski mornar Đorđe Balašević otpevao je da se nekada dobro jelo, baš. Reč je o pesmi koju poznaju i veličaju svi ljubitelji vojvođanskih specijaliteta, ali im prilično zasmeta ta reč „nekad“, jer oni koji poštuju gastronomsku ponudu severa Srbije i te kako znaju da se i danas dobro jede (baš).

Čarde su mesta na kojima ćete osetiti pravi ukus Vojvodine u adekvatnom ambijentu i u savršenoj atmosferi. Najveći broj ovih gastronomskih oaza nalazi se na potezu od Bačkog Monoštora do ušća Save u Beograd i svaka od njih ima svoju draž, pa ne postoji razlog da ih ne obiđete sve.

DNEVNO.RS VAS VODI U ŠETNJU VOJVODINOM: Saznajte zašto je PANONSKA LETNJA AVANTURA pravi izbor za vaš odmor!

Sama reč čarda dolazi čak iz persijskog jezika i odnosi se na nadstrešnice na četiri stuba koje su služile kao svratišta za odmor i okrepljenje putnicima pokraj drumova i reka.

Današnje čarde predstavljaju četiri stuba laganog vojvođanskog užitka pružajući nam priliku da počastimo nepce tradicionalnim specijalitetima, da odmorimo oči zagledani u reku ili u starinske predmete na mustrom okrečenim zidovima, da pustimo mozak na pašu i opustimo se uz tamburaše i da lepim mislima ispunimo dušu i sa sobom ponesemo delić Vojvodine koji će u našim srcima zauvek kuckati – i to polako, mirno, onako kako Lale diktiraju.

Baš zato vam predlažemo da iskoristite sunčane i lepe dane i da krenete u svojevrsnu panonsku letnju avanturu na kojoj ćete moći da uživate na “četiri stuba”.

Promo

A šta se tamo jede?

Nije ni čudo da ljubitelji dobrog zalogaja najradije biraju da se počaste u vojvođanskim čardama jer se u njima najbolje ogleda multikulturalnost severa Srbije. Specijaliteti svih nacionalnih manjina navedeni u jednom jelovniku pružaju nam mogućnost da okusimo sve što Vojvodina ima da ponudi, a toga je mnogo.

Turistička organizacija Vojvodine vodi računa i o gastronomskoj ponudi, pa spisak čardi na kojima možete uživati u raznoraznim đakonijama možete naći na njihovom sajtu ili klikom OVDE.

Naravno, pošto se najčešće nalaze na rekama, kanalima ili jezerima, čarde obiluju ribljim specijalitetima. Na trpezi će vas čekati šaran, smuđ, som, tolstolobik, deverika, kečiga, bas – bilo u ribljoj čorbi, na roštilju ili u obliku slavnog ribljeg perkelta – paprikaša koji se služi uz domaću testeninu.

Promo

Svakako, Vojvodina ne nudi samo „posnu“ hranu, tu su i mesa sa roštilja, šunka, kulen, slaninica, čvarci, sirevi, pite, gibanice… A kako ne pomenuti štrudlu s makom ili marlenku – tortu sa medom i orasima koju su na sever Srbije doneli Jermeni.

I dok se gostite hranom koja je s ljubavlju spremana, na uvce će vam svirati tamburaši pa će vam se s pravom učiniti da reka pod vašim nogama teče i talasa se baš u ritmu čuvenih vojvođanskih pesama.

A sad nešto sasvim drugačije ili „Ima za svima“

Vojvođani su poznati i kao majstori inovacija. Poštujući tradiciju oni vole da povremeno uvode i neke novitete, pa tako nastaju spojevi koji oduševljavaju ljude širom sveta.

Baš takva je čarda „Bašta Pustolova“ u Starim Banovcima. Nastala je kao tako što su mladi vredni sportisti rešili da očiste divlju deponiju i da na tom mestom otvore sedište Kluba ljubitelja ekstremnih sportova „Pustolov“. Tu, uz poznate ukuse, možete da se oprobate i u penjanju po veštačkoj steni, u odbojci na pesku, ali i u raftingu. Iza čarde nalazi se kamp, kao i mali bungalovi u kojima možete prenoćiti tako da prvo što ugledate ujutru bude Dunav koji zapljuskuje obalu nežno ljuljajući labudove.

„Bašta Pustolova“ dokaz je da u Vojvodini ima mesta za sve ljude, odnosno – „ima za svima“. Spoju avanturizma i tradicije ova Bašta dodala je i drugačiju muzičku pratnju. Na njoj nećete čuti čega to ima „U tem Somboru“, već ćete uživati u ukusu sveže ribe uz rokenrol ili kubansku muziku.

Za drvenim stolovima na starobanovačkoj obali Dunava možete zateći turiste iz celog sveta kako uživaju u jedinstvenosti koju im Vojvođani nude.

– Dobro došli u Pustolov! Oazu pozitivne energije dobrih ljudi, obalu reke, državu hedonizma, osobenjaka, ludaka, jednostavnog života, neopterećenu prošlošću, ni budućnošću… – poručuju vam natpisom u „Bašti“, pozivajući vas da uživate punim plućima.