ČAROLIJA U SAKSIJI: Amarilis cveta čak 75 puta i ulepšaće vaš životni prostor

Amarilis
Pixabay.com

Veliki raskošni cvetovi amarilisa ili, kako ga još nazivaju, prugastog sunovrata ili vitezove zvezde ulepšavaju prostor i u zimskim mesecima. Iako se mnogi još nisu s njim upoznali, oni koji su ga barem jednom videli žele njegovom lepotom da obogate svoj životni prostor.

 

Prevremeno buđenje prirode i pojava prolećnih cvetova kao što su visibabe i jagorčevina u parkovima i baštama, verovatno vas je iznenadila, zbog toga što smo tek na vratima februara, ali u isto vreme zasigurno vas je i razveselila, jer dolazi najlepše doba u godini – proleće. 

Prekrasan prizor rascvetane terase ili teglice na prozoru koji je pun lukovičastog cveća – zumbula, lala i narcisa, rapsodija je boja i mirisa koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

U moru prolećnih, jedan cvet koji će zasigurno privući vašu pažnju i koji ćete poželeti u svojem domu ili vrtu je amarilis. Već samo ime cveta govori nam koliko je poseban.

Naime, ova lukovičasta biljka potiče iz tropskog područja Amerike i sadi se od početka novembra pa do februara, a cvijeta u maju i junu, tako da ako mislite da ste zakasnili da je posadite – još niste. 

Amarilis ima uske duge listove i uspravnu čvrstu stabljiku koja nosi upadljive, raskošne i krupne cvetove u obliku trube. Cvetovi ove atraktivne biljke mogu se naći u purpurnoj, narandžastoj, crvenoj, beloj boji, kao i u dvobojnoj varijanti, a tolika raznolikost čini ovu biljku vrlo privlačnom.

Ukrštanjem sorti na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvetova.

Neke od zanimljivosti cveta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a pojedine vrste imaju prečnik cvetova do šest centimetra.loading...