Čeka se već 2 godine! Još NIJE POČELO SUĐENJE ZBOG SMRTI ŠABANA ŠAULIĆA – razlog je samo JEDAN

Dve godine nakon smrti pevača Šabana Šaulića na auto-putu kod Bilefelda i dalje se čeka početak suđenja. Ono se odlaže zbog pandemije, iako je krivac priznao ubistvo iz nehata.

RTS printscreen

Okružni sud u Giterslou je početkom 2020. otkazao prvo ročište, zbog pandemije. Ni godinu dana kasnije, prema rečima direktora suda u Giterslou Aksela Majera, nema datuma za početak suđenja. Razlog za to su pooštrena pravila za ulazak u Nemačku, zbog pandemije.

“Oštećeni koji su se pridružili kao tužioci trenutno ne mogu da dođu u Nemačku”, rekao je Majer za novinsku agenciju DPA.

Šaulić je na Balkanu i među svojim sunarodnicima u Nemačkoj imao mnogo obožavalaca i bio je velika zvezda, piše list Vestfalen blat.

“Pre tragične nesreće, 67-godišnji Šaban Šaulić je u Bilefeldu održao svoj poslednji koncert. Nakon koncerta, tokom noći na putu ka aerodromu, zajedno sa klavijaturistom Mersadom Kerićem, zadobio je smrtonosne povrede u saobraćajnoj nesreći na auto-putu A2, u blizini Gitersloa. Obojica su preminula u bolnici. Treća osoba koja je bila u automobilu je teško povređena”, navodi list.

Za dvostruko ubistvo iz nehata, nanošenje telesne povrede iz nehata, kao i opasne radnje u saobraćaju, te vožnju bez vozačke dozvole, optužen je 36-godišnji Nemac, turskih korena, rođen u Giterslou. Prema navodima Okružnog suda, on je priznao krivicu.

Na srpskom stubu srama

Dojče vele je prošlog februara takođe preneo pisanje bilefeldskog lista Vestfalen blat o tome da je čovek koji se smatra odgovornim za udes morao da se skloni od javnosti, jer su srpski mediji objavljivali njegove fotografije s punim imenom.

U tekstu naslovljenom “Na srpskom stubu srama” između ostalog je pisalo: “Kada se u Nemačkoj neko okrivi za krivično delo, za njega do presude u fer procesu važi pretpostavka nevinosti. Ovdašnji mediji iz razloga zaštite ličnosti uglavnom pokazuju optužene tako da ne mogu da se prepoznaju, a prezimena se, ako se uopšte pominju, skraćuju na inicijal ili se potpuno menjaju.”

“U Srbiji, bivšoj republici Jugoslavije, teme zvane prava ličnosti i pretpostavka nevinosti među tamošnjim novinarima kao da nemaju poseban značaj – ime je bilo poznato odmah posle udesa; jedna fotografija optuženog sa Fejsbuka brzo se pojavila u srpskim medijima”, izjavio je tada za Vestfalen blat tužilac Kristof Makel.

“Srpski mediji su ga javno stavili na stub srama na internetu i objavljuju njegove fotografije s punim imenom”, pisao je nemački list.

Zvučni ukras naših lepih trenutaka

“Šaban je obišao svet, od Australije do Skandinavije, a bizarni slučaj ga je doveo i na poslednje gostovanje u Nemačku, a potom i na nemački auto-put, gde će umreti”, pisao je u februaru 2019. novinar Dojče velea Dragoslav Dedović u portretu Šabana Šaulića koji je bio jedan od najčitanijih tekstova godine.

“Pola veka je Kralj sa perikom, pa onda bez nje, bio nezaobilazni zvučni ukras nekih lepih trenutaka u životima svakoga od nas. Teško je zamisliti svet naših ljudi, ma gde da su, od Vranja do Helsinkija, od Bijeljine do Bostona, bez njegovog bistrog glasa. Uteha je da Jutjub ništa ne zaboravlja, pa će digitalno konzervisani Šabanov glas u elektronskoj večnosti ostati dostupan svima.”loading...