ČEKA VAS RENOVIRANJE KUHINJE? Evo šta sve treba da znate ako planirate ZAMENU APARATA u njoj

Kada želimo da napravimo određene promene u našoj kuhinji, prvo što nam padne na pamet su ugradne ploče i ugradne pećnice. Zašto? Ugrađena ploča i rerna vam omogućavaju da zagrevate i pripremate jela uz minimalno vreme i trud.

Pixabay.com

U nastavku teksta upoznaćete se sa nekim informacijama koje vam možda mogu pomoći u odabiru ugradnih aparata poput ploča i rerna.

Ugradne ploče

Ugradne  ploče su vrsta kuhinjskih aparata koji se ugrađuju u kuhinju. One predstvaljaju važan deo modernog kuhinjskog enterijera.  Što se tiče ugradnih ploča, one su dostupne u različitim veličinama, oblicima i bojama i dolaze u mnogo različitih materijala, uključujući čelik, nemetal, keramiku i staklo. Ugrađene ploče se često postavljaju u modernim kuhinjama, jer nude brz i lak način za postizanje savršenog izgleda.

Ugradne ploče se koriste za kuvanje i spremanje jela. Ono što je dobro što se one mogu postaviti na radnu površinu ili ugraditi u radnu površinu. Postoji nekoliko tipova ugradnih ploča za kuvanje. Ugrađena ploča za kuvanje može biti električna ili gasna, sa ili bez ugrađenog šporeta. Ugrađena ploča za kuvanje može biti od nerđajućeg čelika, stakla ili livenog gvožđa. Idealan je za kuvanje i pripremu jela. Takođe, tu je i ugrađena ploča za pečenje napravljena od nerđajućeg čelika, stakla ili livenog gvožđa. Ovaj tip uradne ploče idealan je za pečenje, roštilj i kompletna jela.

Ugradne rerne

Ugradne rerne su sve više  prisutne u današnjim savremenim kuhinjama. Ljudi  se odlučuju za postavljanje ugradne rerne iz razloga što tako štede prostor a kuhinja estetski lepše izgleda.  Ugradna rerna koristi se za pečenje i spremanje jela u pećnici. Kao i u slučaju ugradnih ploča ugradne pećnice  dolaze u različitim materijalima, veličinama, oblicima i bojama, što vam omogućava da ugradnu rernu prilagodite svom enterijeru.n Postoje ugradne rerne koje koriste konvekciju, zračenje, grejanje na gas, grejanje na struju, grejanje u mikrotalasnoj pećnici i grejanje na paru.

Ugradne pećnice dolaze u različitim oblicima, i veličinama, što je idealno za prilagođavanje kuhinjskim zahtevima. Postoje i multifunkcionalne rerne i kompaktne. Multifunkcionalne rerne imaju raznovrsnu ponudu  programa za pripremu jela na pari i inovativne funkcijame poput katalitičkog čišćenja, temperaturnog senzora, funkcije brzog zagrevanja, funkcije na dodir koja omogućava da lako prilagodite temperaturu i vreme rada rerne, bilo da pečete ribu ili neki ukusan kolač, sistem kruženja koji u celoj rerni obezbeđujući da sve što se podgreva ili pravi bude podjednako zagrejano ili pripremljeno.

O čemu treba razmišljati prilikom ugradnje i kupovine ploče ili rerne?

Prvo i osnovno to radi profesionali električar. Drugo obavezno je izmeriti dimenzije prostora u kome će se ugraditi ovi dodatni elementi. Proverite da li ovi aparati odgovaraju veličini vaše kuhinje. Montaža rerne ili ploče mora se obaviti  po svim pravilima ugradnje jer ukoliko se tako ne uradi može nastati kvar. Tako pored kvara koji se može desiti  možete ugroziti i vašu bezbednost  prilikom korišćenja tih ugradnih aparata.

Prilikom kupovine proverite da li imaju sve funkcije i tehnologije koje su vam potrebne. Da li izabrana ploča i reran imaju dobre energetske karakteristike i da li ispunjavaju uslove za efikasnost.