ČEKA VAS RENOVIRANJE STANA? Evo kako da znate – da li su furnirana vrata najbolje rešenje za vaš dom

Ukoliko pretražujete kakva sve sobna vrata postoje na tržištu, sigurno ste se susreli sa pojmom furniranih vrata. Međutim šta ona tačno predstavljaju, od čega su napravljena i da li su baš takva sobna vrata najbolji izbor za vas, do tog objašnjenja se teže dolazi.

free stock

Furnirana vrata predstavljaju dobar odnos cene i kvaliteta, pa su tako i najčešći izbor naših kupaca.

Furnirana vrata – od čega su napravljena?

Postoji veliki izbor za sobna vrata u našim salonima i ono na šta ćete prvo naići su vrata od furnira. Furnir je tanak sloj drveta od 2 do 5 milimetara koji se postavlja preko osnove vrata i njihove ispune. Uglavnom na drveni ram i na ploču od medijapana dodaje se furnir koji čini da vrata izgledaju skupo i luksuzno. Za izradu furnira se koriste izdržljive vrste drveta, kao što su mahagoni, hrast i orah. Furnir se pričvršćuje za bazu koja je takođe napravljena od drveta, a zatim se lakira. To vrata čini lako uklopivim u bilo koji enterijer, pa čak i dominantnim delom nekog enterijera. Izgled furniranih vrata se spolja ne razlikuje mnogo od vrata napravljenih od skupocenog drveta.

Prednosti furnira

 • Glavna prednost furnira je cena – ovakva vrata su mnogo jeftinija od drvenih.
 • Prirodnost – na prvi pogled se ne razlikuju od drveta.
 • Laki su za oblikovanje, pa se vrata proizvode sa šarama i različitim geometrijskim linijama.
 • Vrata su izdržljiva, a uz pravilnu negu i održavanje, mogu da traju i više od 10 godina.
 • U kombinaciji sa staklom, mogu biti elegantna i jedinstvena.

Mane furnira

 • Ovaj materijal i pored mnogih prednosti ima i svoje nedostatke. Glavni nedostatak furniranih vrata je teškoća primene furnira na vrata s kompleksnim zakrivljenim reljefom I osetljivost na vlagu.
 • Ne preporučuje se kupovina jeftinih furnirskih vrata. Moguće je da je u njihovoj proizvodnji korišten jeftin adheziv, koji obično sadrži veliki broj štetnih smola i nečistoća. Kvalitetna furnirana vrata izrađuju se na potpuno bezbednom lepku.
 • Furnirana vrata su nestabilna za iznenadne promene vlažnosti, tako da se uglavnom sastoje od jeftinog čvrstog drveta, prekrivenog furnirom. Dakle, trebalo bi izbegavati prostorije sa velikom vlažnošću. Karakteriše se samo-furnirana vrata

Instalacija furniranih vrata

Ukoliko vrata sami postavljate, preporučuje se da sledite neka pravila prilikom instalacije:

 • Uverite se da razmak između okvira vratila i platna bude najmanje četiri ili pet milimetara.
 • Prilikom postavljanja furnirskih vrata u kupatilu, moraju se zaptivati ​​sa zaptivnim materijalom ili lakirati mesta na kojima će vrata naleći. Ako se to ne uradi, možda postoji opasnost od deformacije furnira na ovim mestima. Posebno obratite pažnju na mesto na kojem se vratilo nalazi na podu, ovo je najugroženija tačka.

Ako poštujete ove instrukcije u ugradnji furniranih vrata, lako možete sami da ih montirate, a da ne koristite usluge stručnjaka.

Kako nadograditi furnirana vrata?

Oni koji već imaju furnirana vrata mogu da ih osveže novim slojem furnira koji će vratima dati novi izgled i sjaj. To se radi tako što se jednostavno ponovo pričvrsti sam furnir.

Evo celog procesa nadogradnje furnira:

 • Prvo skidamo vrata i stavljamo ih na ravnu površinu.
 • Sada uklonite prethodu oblogu od furnira. Da biste to uradili, zagrejte vrata jednostavnim fenom za kosu, onda je materijal lakši, apotom ga uklonite.
 • Posle toga prelazimo površinu, prvo krupno, pa zatim finijom obradom. Vrlo je važno da površina bude savršeno ravna.
 • Za oblaganje kupujete listove furnira koji vam se sviđaju. Za vrata standardne veličine (90×200 cm) dovoljno je dva i po metara furnira.Pažljivo postavite furnir na vrata. Ako ste kupili furnir sa bazom lepka, onda ga morate zagrejati. Lak se nanosi u tri sloja. Da bi se furnir dobro držao,otrebno je  pritisnuti vrata opterećenjem.
 • Furnir mora biti dobro osušen, u suprotnom skupljanje može da stvori prazninu, što je nemoguće ukloniti.
 • Za pravilno i jednoobrazno stezanje treba koristiti valjak, koji se koristi za lepljenje tapeta.

Da li su furnirana vrata najbolje rešenje za vaš dom?

Kao što smo rekli, nisu sva furnirana vrata ista.  Furnirana sobna vrata se izrađuju od medijapana koji se furnira različitim vrstama furnira, koji može biti od različitih vrsta drveta, kao što su: hrast, orah, trešnja, bukva. Na taj način dobijate različite teksture koje uklapate sa podovima, zidovima i ostatkom nameštaja.

Cena furniranih vrata zavisi od ispune. Jeftinija furnirana vrata imaju ispunu od papirnog saća, a skuplja varijanta ima ispunu od impregnirane iverice, koja pruža veću zvučnu i toplotnu izolaciju.

Kako bi se uklopila u vaš enterijer, furnirana vrata mogu da se farbaju, tj. bajcuju u tonu po vašem izboru, ili se samo lakiraju, kada želimo da imaju prirodan izgled drveta.

Zbog svih ovih karakteristika – dobre izolacije, lakoće u održavanju, mogućnosti obnavljanja, izgleda i cene, ovo su vrata koja predstavljaju najčešći izbor prilikom kupovine.