ČEKA VAS RENOVIRANJE STANA? Izaberite PLOČICE tako da vaša kuhinja i kupatilo postanu ŠIK I MODERNI

Prilikom renoviranja stanova i kuća, ali i prilikom renoviranja svih drugih objekata bez obzira na njihovu namenu, uvek se uglavnom kreće od kupatila, kuhinje, pa na rad dolazi sve ostalo. Sve to je i normalno, jer su ovo definitivno dve prostorije koje su potrebne da uvek budu sređene, čiste i organizovane, kako bi se i čovek tako osećao, jer u njima provodi dosta svog vremena, i to vremena koje uglavnom posvećuje samo sebi i bliskim osobama.

kupatilo
pixabay.com

Prilikom njihovog renoviranja uvek ide ona „gruba“ faza tokom koje se ruši sve staro, obnavljaju zidovi, popravlja vodo i elektro instalacija, uvode se izmene u tome, malterišu zidovi opet, prave neke nove pregrade, a onda dolazi tek vreme za preostale radove.

Sledeći veći rad, bez obzira na to da li se radi o kuhinji ili kupatilu, jeste odabir i postavljanje keramičkih pločica. I baš kod tog segmenta mnogi izgube dosta vremena i truda, jer keramičke pločice zapravo i nije tako lako odabrati, jer ih ima mnogo vrsta, dezena, boja…

Najvažnije je, na prvom mestu, da mislite o kvalitetu pločica, da pločice koje odaberete budu izdržljive, da imaju dug vek trajanja, kako ne biste morali dugo da razmišljate o njihovom menjanju, a onda nakon toga dolaze sve ostale odluke i izbori.

Pločice za kuhinju

Kuhinja
Pixabay.com

Kada su u pitanju pločice za kuhinju, kao i kod kupatila, treba razlikovati podne pločice i zidne. Podne pločice je najbolje odabrati u nekoj tamnijoj nijansi, koja će vam se slagati uz sav nameštaj u kuhinji, mogu da budu većih dimenzija i svakako mat ili neklizajuće, kako ne bi došlo do eventualnih povreda. Podne pločice se svakako nikada ne uzimaju sjajne ili polusjajne, upravo iz ovih razloga.

Međutim, mnogo je teže izabrati zidne pločice za kuhinju. Iz sezone u sezonu trenodovi se menjaju, a ovih pločica je sve više, pa se razlikuju po veličinama, bojama, dezenima, mozaicima…

Kada birate zidne pločice za kuhinju imate svu slobodu što se tiče njihovog izgleda, jer je najvažnije da njima, kao glavnim detaljem i delom kuhinje, dobijete stil koji ste želeli za svoju kuhinju. U ovom slučaju čak možete mešati dezene, veličine, sve u svrhu postizanja željenog efekta za uređenje enterijera kuhinje.

Pločice za kupatilo

Kupatilo
Pixabay.com

Kada je u pitanju biranje pločica za kupatilo, stvar je već prilično drugačija u odnosu na odabir pločica za kuhinju. Keramičke pločice u ovom slučaju već treba da predstavljaju neku smirenost, da izazovu opuštenost zajedno sa ostatkom nameštaja, ali je glavno da odaju utisak svetlog, čistog i prijatnog kupatila.

Kada su manja kupatila u pitanju, najbolje je nirati pločice standardnih dimenzija, dok kod većih prostora možete sami birati dimenzije koje vam odgovaraju.

Važno je ne eksperimentisati puno mešanjem vrsta pločica i boja, jer se negde uvek praktikuje mešanje dve vrste ili dve boje, kako bi se dobio željeni efekat. Ako vam se, ipak, učini da je kupatilo zbog pločica monotono ili sumorno, iskoristite neki mozaik, bordure, kako biste dobili potrebnu atmosferu i izgled kupatila, a uvek dobra ideja jeste da neke podne pločice iskoristite i za sam zid, budući da je podne pločice moguće postaviti vertikalno, dok se zidne pločice isključivo koriste za divoe i nikada za podove.