CEO SVET SAD GLEDA U PRAVCU RUSIJE: Najpopularnija muška i ženska IMENA za decu koja potiču iz ove zemlje

Ruskinja
Pixabay.com

Rusi su svet obogatili i nekim od najlepših ženskih i muških imena!

 

Rusi nisu obogatili svet samo najvećim delima klasične književnosti, nego i nekim od najlepših ženskih i muških imena. Popularnost tih imena ne jenjava pa roditelji i danas svojoj deci često daju imena ruskog porekla.

Donosimo pet ženskih i pet muških imena koja smo od Rusa uzeli u “trajnu pozajmicu”, a koja roditelji i dan-danas često daju svojim novorođenim devojčicama i dečacima.

5 POPULARNIH ŽENSKIH IMENA RUSKOG POREKLA

1. Tatjana – ime koje znači vatrena kraljica. Skraćena verzija imena je Tanja.

2. Olga (Olja) – ime koje je među Ruse došlo u 9. veku sa švedskim Vikinzima, i to kao Helga. U staroskandinavskom jeziku Helga znači ‘zdrava, srećna, sveta’.

NOSILE SU GA CARICE, VOLELI ČAK I RIMLJANI: Ovo je NAJPOPULARNIJE žensko ime svih vremena

3. Maša – nastalo je od imena Marija. Spominje se više značenja ovog imena, jedno od njih je ‘gospođa’, a drugo ‘ona koju Bog ljubi’.

4. Nataša – ovo ime znači rođen, rodni, dan rođenja, rođendan, ali i Božena, Božica. Ime je u prošlosti davano deci rođenoj na Božić.

5. Irina – značenje imena potiče od grčkog Eirene, imena jedne od Hora, boginja mira. Irina znači ‘mir, spokojstvo’.

5 POPULARNIH MUŠKIH IMENA RUSKOG POREKLA

1. Boris – ime je zapravo skraćenica od slavenskog imena Borislav. Prvi deo imena dolazi od glagola ‘boriti se’, a drugi je morfem slav, čest u slovenskim imenima.

2. Vanja – izvedenica imena Ivan(a) pa ima isto značenje – ‘Bog je milostiv’. Ovo ime je uniseks, odnosno može biti muško i žensko.

SPISAK ZABRANJENIH IMENA sve duži i neobičniji! Ako probate da dete nazovete OVAKO, možete da dospete I DO ZATVORA!

3. Igor – ime koje je nastalo od nordijskog imena Ivar, Ingvar, što znači ‘branitelj mora’.

4. Aleksandar (Saša) – ime je stvoreno od glagola aléxo, što znači ‘branim’ i imenice anér (u genitivu andrós) što znači ‘čovek, junak’.

5. Ivan – najtipičnije rusko ime koje je vekovima bilo popularno u svim slojevima ruskog društva, od običnih seljaka do carske porodice. Znači ‘Bog je milostiv’.