Često nosite japanke? ZBOG TOGA MOŽETE DA ZAVRŠITE U BOLNICI!

Japanke
Printscreen/Youtube

Čuvajte zdravlje svojih stopala.

 

Svi nosimo japanke, a nismo ni svesni koliko su pogubne po naše zdravlje.

Japanke su najzgodnija obuća za letnju sezonu, jer mogu da se uklope u bilo kakvu odevnu kombinaciju. Ipak, to ne znači da su zdravlje za vaše stopalo.

Jasno je da svaka modna kombinacija bolje izgleda kada je iskombinujete sa visokim potpeticama, pa zbog toga izbegavate upozorenja koja govore da već posle tri nedelje nošenja mogu trajno da oštete zglobove.

Ipak, jedva čekate leto da se odmorite od nošenja visokih peta, jer ih inače nosite ih svakodnevno. Sa dolaskom toplog vremena i odlaskom na odmor, počinjete da nosite japanke

Stavljanje udobnosti iznad glamura dugoročno može da izazove još gore povrede.

Stručnjaci tvrde da su japanke izuzetno opasne. One su obuća koja ne daje baš nikakavu potporu stopalu.

Evo kojim opasnostima se izlažete zato što nosite japanke.

Izazivaju plantarni fascitis

Noseći japanke rizikujete stanje koje se zove plantarni fascitis, koje započinje probadajućim bolom u tabanu, od pete prema korenu prstiju. Kada krene upala, ujutro se jako teško staje na noge, jer stopala u takvom stanju ne mogu da podnesu težinu. Posle desetak minuta šepanja, može da bude lakše. Bol se uglavnom vraća posle dužeg stajanja.

Sama plantarna fascija je široki ligament, koji se pruža donjom stranom stopala od pete do prstiju i podržava koštani svod stopala. Bol u stopalima može da bude tako jak da ometa svakodnevno funkcionisanje.

Ovo stanje se dešava ljudima koji većinu vremena provode u ravnim cipelama, a najgore su japanke.

– Navlačite ih pomeranjem prstiju što stvara veliki pritisak na prste i svod – kaže dr Kan iz klinike “Marigold”.

Idealno bi bilo da svi nosite potpetice visoke oko 2,5 do 3 centimetra. Nedostatak povišene pete znači da je taban previše ispružen i napregnut, pa dolazi do upale plantarne fascije.

Rizik od šepanja

Bol je najgori ujutru. Može da se javi i spazam ili osećaj pečenja. Većini ljudi može da pomogne promena obuće i antiinflamatorni lekovi. Nekada su potrebne injekcije steroida, operacija ili terapija koja se zove udarni talas. Talasi se daju direktno u taban da podstaknu oporavak. Kad se upala smiri, obično se preporučuje samo masaža.

Japanke nikako ne bi trebalo da nosite ceo dan i da u njima puno hodate, posebno ako niste navikli. Do nevolje dolazi leti kada nepripremljeni uskačete u takvu obuću, a niste je nosili cele godine.

U vrlo kratkom periodu može doći do upale. Možda ćete početi da šepate, odnosno promenićete način na koji hodate, što može da dovede do biomehaničkih problema u kolenima.

Oni koji insistiraju na tome da nose japanke, trebalo bi da imaju period prilagođavanja na duže nošenje, da bi se meka tkiva stopala adaptirala.

Dr Kan upozorava da japanke mogu da izazovu nezgode, izudarane prste i rane. U njima se često izvrne noga, dođe do klizanja ili zapinjanja. Nisu dobre ni kada vozite. Uglavnom se japanka zaglavi ispod papučice, pa je tada puno teže zakočiti, što ih čini opasnijim za vožnju od visokih peta.

 
 loading...