ČETIRI KORAKA DO SAVRŠENSTVA: Pravo je vreme da naučite kako da odaberete NAJSOČNIJU LUBENICU!

lubenica
Pixabay.com

Počelo je vreme lubenica, pa su nam se vratile stare muke; kako izabrati lubenicu koja će biti sočna, puna ukusa i pritom nimalo "brašnjava"?!

 

Ima li lepšeg osećaja nego uhvatiti veliku krišku lubenice i zagristi je tik nakon kupanja i sunčanja!? Pun ukus lubenice uz njenu hrskavost daje osveženje koje se retko sa čim može uporediti i zato se trudimo svako leto da ih jedemo u obilju!

Međutim, s kupovinom lubenice dolazi neretko i razočarenje; nekad nam se čini da je izgledom savršena i premirisna, a kad je otvorimo imamo brašnjavu loptu punu vode do tog nivoa da ukusa praktično i nema.

Ali da li ste znali da izgled, kao i težina lubenice uveliko pridonose tome da li je lubenica sasvim zrela, a time i najbolja za jelo?

Obratite pažnju na sledeće tačke i sigurni smo da će vaša sledeća lubenica biti strava!

1. Gledajte da je pravilna

Izbegavajte lubenice koje izgledaju kvrgavo, udubljeno ili u globalu nepravilno. Birajte lubenicu bez mekih tačaka i oštećenja.

2. Proverite težinu

Zrela lubenica je mnogo teža od one koja još nije sazrela. Dodatna težina je odličan indikator da je lubenica puna vode, ali i ukusa. Uzmite za poređenje nekoliko lubenica iste veličine i kupite onu najtežu.

3. Tražite žutu tačku

Lubenice imaju žutu tačku na strani na kojoj su ležale na zemlji. Šta je ta tačka žuća, lubenica je zrelija. Definitivno izbegavajte lubenice koje imaju bledu ili skroz belu tačku jer znači da su prerano ubrane.

4. Kucnite o nju

Mnogo obožavatelja lubenica se kune u ovaj trik, a uz ostale navedene, dovešće vas do savršene lubenice. Kucnite na koru lubenice i proučite zvuk – dubok, ali prazan zvuk znači da je lubenica spremna za jelo!