ČETIRI ZNAKA DA STE PRED RAZVODOM: Ako ste ih prepoznali u svom braku, imamo rešenje!

Zagrljaj
pixabay.com

Stručnjaci su izdvojili četiri znaka koji mogu da dovedu do razvoda, ali su ponudili i savete koji bi mogli da vam spasu brak.

 

Sudeći po ponašanju današnjih parova i sve većem broju razvoda, čini se da je istinita tvrdnja onih koji smatraju da je brak prevaziđena kategorija. To bi moglo da se tumači kroz potrebu današnjih parova za većom slobodom i bavljenjem sobom, ali i nedovoljnom željom da rade na svom odnosu. Bračni svetnici su izdvojili četiri vrste ponašanja koji su “sigurna put ka razvodu”. Sve počinje prezirom, zatim sledi konstantno kritikovanje partnera, na koje se nadovezuje odbrambeni stav i na kraju potpuno emocionalno povlačenje, koje psiholozi nazivaju i ukopavanje.

Ako ste ova četiri znaka, ili bar neki od njih prepoznali u svom braku, ne brinite! Poslušajte sledeće savete stručnjaka za spašavanje braka i izbegnite razvod.

1. Budite blaži u kritikovanju

Svi znamo da je kritikovanje ono što muškarci najčešće zameraju ženama i zovu ga nimalo simpatičnim izrazom – zvocanje. To ne znači da i oni ne rade isto, a to je kako smo već naveli, jedan od ozbiljnih narušitelja vašeg braka. Šta bi trebalo da uradite? Kažite to što milite, ali bez vređanja, ponižavanja i snishodljivosti. Više će efekta imati kada umesto “Zašto si tako aljkav?”, kažete “Stvarno sam umorna kada dođem sa posla i baš mi teško pada kada vidim da je sudopera puna, a ja ne mogu to odmah da sredim”.

2. Ne dozvolite emocijama da vam pomute razum

To što se osećate ljuto, uznemireno ili iznevereno kada ste u svađi sa partnerom je nešto što je normalno i nepromenljivo. Međutim, ono što uradite u tom trenutku ili izgovorite – jeste! Zato je jako važno i da u najžešćim svađama ostanete prisebni i imate u vidu da vi u stvari volite svog partnera, a da bi tu situaciju trebalo da pokušate da rešite zajedno, kao i da će i to proći. Ako tada učinite ili kažete nešto zbog čega ćete se kajati, to bi moglo ozbiljno da vam ugrozi brak.

3. Nemojte da budete snishodljivi

Svaki put kada partneru postavite pitanje koje počinje sa “Zašto nisi…” time vređate njegovu inteligenciju i stavljate do znanja da ste vi pametniji od njega. A to naravno zvuči snishodljivo. Ne trebamo ni da vam pričamo koliko je ovakvo ponašanje neprikladno u bilo kom ljudskom odnosu, a kamoli u bračnom koji bi trebalo da je izgrađen na ljubavi.

4. Počnite rečenicu sa “Ja” umesto sa “Ti”

Ovo je dobo poznata tehnika u psihologiji, a uspešna je zbog toga što vi započinjanjem rečenice sa “Ja” nesvesno prebacujete krivicu sa partnera na sebe, što za dalji razgovor o nekom problemu može da bude delotvorno. U praksi bi to značilo da ne kažete “Zašto mi se ne javiš kada uđem u kuću?”, već da mu objasnite u smislu “Osećam se loše kada mi se ne javiš kada uđem u kuću”.

5. Izbacite iz upotrebe reči “uvek” i “nikad”

Ako vašem partneru ponavljate da on uvek nešto radi što se vama ne sviđa, ili da nikad ne obraća pažnju na vaše mišljenje, on će “oguglati” na vaše kritike i nastaviće da se tako ponaša, jer to znači da ste vi to prepoznali kao crte njegovog karaktera i da je to nepromenljivo. Mnogo je bolje usredsrediti se na neku konkretnu stvar koja vas muči ili vas je naljutila.