ČETVRT VEKA OD SMRTI: Najbolji prijatelj FREDIJA MERKJURIJA otkriva zašto su PRESTALI DA SE DRUŽE!

Piter Strejker i Fredi Merkjuri
Printscreen

Pred 25. godišnjicu smrti nova knjiga o frontmenu grupe Queen otkriva tužnu priču o tome kako Fredi Merkjuri nije hteo da kaže svom najboljem prijatelju da boluje od AIDS-a, te i da je odbijao da ga vidi.

 

Pevač i glumac Piter Strejker, rođen je na Jamajci, a najpoznatiji je po tome što je imao jaku profesionalnu i ličnu vezu sa pevačem grupe Queen. Više od 15 godina Piter i Fredi bili su najbliži prijatelji. Međutim, kada je bio na korak od toga da sazna tragičnu tajnu o Merkjurijevoj bolesti, Fredi je svog najboljeg prijatelja izgurao iz života i više se nikada nisu videli.

Dolazio je na brojne moje nastupe širom zemlje tokom ’70-ih godina – podseća se Strejker i dodaje: – Došao bi na nastup, a onda bismo se odvezli nazad u London. Slagali smo se fantastično, zaista.

Njihovo prijateljstvo nastavilo se i kada je Fredi postao svetski poznata zvezda kao frontmen Queena, dok je Strejker svoju sreću jurio na Vest Endu u mjuziklima “Kosa”, “Tomi” i “Roki Horor Šou”.

Merkuri je producirao i delimično finansirao Strejkerov album, a Piter se pojavio obučen kao žena, zajedno sa Rodžerom Tejlorom, kao prateći vokal u spotu za Fredijev solo hit “The Great Pretender”.

Bili su nerazdvojni prijatelji, a o tome svedoči i činjenica da je Fredi plaćao Strejkeru da preleće Atlantik Konkordom kako bi prisustvovao njegovim legendarnim žurkama, prenosi britanski Miror.

Išao sam na njegovu rođendansku zabavu u Njujork. Stigao sam ujutru i najpre mi je pokazao ogroman frižider u kojem je bio samo Kristal šampanjac. Došao sam na tri dana i ostao tri nedelje – priseća se Strejker.

 

Međutim, kada se krajem osamdesetih Fredi razboleo, Strejker je iznenada potisnut, uprkos tome što je bio sve zabrinutiji za zdravlje svog prijatelja.

Godinama su kružile glasine o Merkjurijevom zdravlju. Iako je Brajanu Meju, Rodžeru Tejloru i Džonu Dikonu da ima AIDS – i to na emotivnoj večeri u Montrou, maja 1989. godine, Fredi je zahtevao da to ostane tajna. Za bolest su znali njegov ljubavnik Džim Haton i osoblje u njegovoj kući u Kensingtonu, ali niko drugi.

Znao je da bi mu život postao cirkus da je to obnarodovao, kao i da bi ga to sprečilo da se bavi svojim poslom, a to je bilo stvaranje muzike. Hteo je da radi kao i uvek, do samog kraja – priča o Frediju Brajan Mej, gitarista Queena.

Za sve to vreme, Strejker nije znao šta se dešava.

Fredi mi je rekao samo da ima “taj neki problem sa krvlju” i ja sam pomislio da je reč o leukemiji ili nečem sličnom. Znao sam da postoji AIDS, ali mi to jednostavno nije palo na pamet.

Piter Strejker suočio se sa Fredijem nakon što su se glasine u štampi pojačale.

Bili smo na ručku. Koža mu je bila prekrivena čirevima i krastama, iako je bio našminkan. Otišli smo kod njega, sedeli smo na njegovom krevetu i gledali televizor. Tada sam ga pitao da li ima AIDS i rekao mi je da nema. Rekao sam mu da ću uvek biti tu za njega i onda smo se rastali. To je bio naš poslednji susret – ispoveda se Strejker.

Godinu dana kasnije, Fredi Merkjuri je preminuo. Svega 24 sata pre smrti pustio je obaveštenje za javnost u kojem je potvrdio da boluje od AIDS-a.loading...