Volite orhideje, ali ne možete da ih priuštite? Onda kupite OVAJ CVET

Ciklame
Pixabay.com

Ciklama je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka, koja svojim interesantnim i jarkim cvetovima može da obogati svaki životni prostor. Ukoliko već nemate ovu biljku u svom domu, predlažemo vam da je nabavite i unesete boju u svoj dom i u zimskim mesecima.

 

Pored ljubičica, ciklama se izdvaja kao jedna od najpopularnijih biljaka koje se gaje u kući tokom zime. Cvetaju od novembra do aprila, nekada i duže, i posebno su cenjene kao retke cvetnice koje mogu doneti živost boja u zatvorene prostore u ovom periodu godine.

U okviru roda Cyclamen nalaze se 23 vrste iz familije Primulacae koje prirodno rastu u Evropi, na Mediteranu, a posebno se ističu ciklame sa Rodosa i Kipra.

Mogu da se gaje kao sobne biljke, ali i na otvorenom, pri čemu je potrebno odabrati odgovarajuću vrstu ciklama. Na otvorenom se najčešće gaji Cyclamen hederifolium koja je otpornija i može da podnese niže temperature, dok se u cvećarama najčešće može naći Cyclamen persicum, koja je osetljiva na mraz i gaji se kao sobna biljka.

Zbog neobičnih cvetova, sa laticama koje su okrenute na gore, jarkih i različitih boja, od bele do ljubičasto-crvene, veoma su cenjene i popularne. Prošarani listovi doprinose celokupnoj dekorativnosti biljke i deluju veoma privlačno u svakom enterijeru. Često se ističe kako cvet ciklame podseća na cvetove egzotičnih orhideja, pa ih mnogi kupuju upravo zbog ove karakteristike.

 

Negovanje ciklama

Često se dogodi da ciklame brzo nakon kupovine počnu da se suše, da im žute listovi, opadaju cvetovi i na kraju dolazi do propadanja biljke. Kako biste to izbegli, neophodno je da pružite odgovarajuću negu svojoj biljci i ona će krasiti vaš dom mesecima, sve od kasne jeseni do proleća.

Ciklamama odgovara svetlo mesto, ali da nije na direktnom suncu. Najbolje pored prozora ili između prozorskih krila na istočnoj ili severnoj strani. Najviše joj odgovara temperatura od 10 do 16 stepeni, pa ukoliko je držite u sobi koja se greje, neka bud pozicionirana podalje od izvora toplote, na prozoru, na punom svetlu.

Kada je u pitanju zalivanje, preporučuje se sipanje vode u tacnicu, koja se ostavi sat vremena, pa se odlije višak. Ukoliko je zalivate odozgo, onda to činite tako što sipate vodu po ivici saksije, a ne direktno na koren biljke. Zalivajte biljku četiri puta nedeljno ili češće u zavisnosti od njene veličine i bujnosti.

 

Koristite uvek odstajalu vodu ili kišnicu. Ukoliko se listovi opuste, a cvetovi počnu da venu, znači da je biljci potrebno više vode. 

Ciklami će prijati prihranjivanje kako bi što bujnije cvetala, a preporučuje se tečno humusno đubrivo za cvetnice na svakih 15 dana, osim u periodu mirovanja. 

Većina ljudi posle cvetanja biljke, kada ostanu samo listovi, smatra da biljka nije dovoljno dekorativna, pa je bacaju. Međutim, ako nastavte sa negom biljke, držite je u hladnijoj prostoriji i redovno zalivate, ona će vas nagraditi svojim raskošnim cvetovima i sledeće godine.

Ciklama je cvet iskrenosti i pridaje joj se moć pomirenja sa osobom kojoj se poklanja. Takođe, može značiti i snebivanje i stidljivost.

Kao izuzetno dekorativan i neobičan cvet, ciklama može biti divan dodatak vašem domu. Možete da ih gajite u saksijama, žardinjerama ili u bašti. Njihovoj dekorativnosti će doprineti lepa posuda u kojoj će rasti, kao i prezentacija.

Tako se mogu videti i kokedame sa ciklamom koje deluju posebno interesantno. 

Uvek možete da unesete ove prelepe biljke u svoj dom i putem dekorativnih buketa kojima ciklame sa svojim neobičnim izgledom i jarkim bojama daju veoma originalan i zanimljiv izgled.

Iako vam izgleda malo komplikovanije, probajte da negujete ciklamu i ukoliko poštujete njene jednostavne zahteve, ona će vas višestruko nagraditi.