ČISTI KAO OD ŠALE: Sedam razloga zbog kojih je soda bikarbona vaš najveći saveznik u domu

Soda bikarbona je odličan prirodni čistač, zato će vam odlično poslužiti za veš mašinu.

printscreen

Osvežava boje na tkanini

Dodajte pola šoljice sode bikarbone u pranje kada sipate uobičajeni deterdžent. Soda bikarbona učiniće belu boju beljom, a ostale boje svežijima.

Neutrališe kiselinu

Mrlje različitih vrsta kiseline mogu doći na tkaninu na razne načine (kiseline iz baterije, preparati za čišćenje WC šolje, povraćanje, urin)…

Brzo isperite mrlju od kiseline i potom pospite sodom bikarbonom da neutrališete kiselinu i sprečite moguću štetu. Ako se ksielina već osušila, možete je neutralisati sodom bikarbonom pre pranja i sprečiti moguće štete u mašini.

Savet za voštane boje u mašini

Ako se voštane boje slučajno operu sa rubljem ili imate fleku od njih na garderobi, ima nade da bez puno muke uklonite “umetničko delo”. Veš ponovno operite na najtoplijoj temperaturi koja je dozvoljena za tkaninu i dodajte sode bikarbone tako da napunite pola pregrade za deterdžent.

Savet za stare tkanine

Soda bikarbona može biti vrlo delotvorna kod uklanjanja mrlja nastalih usled starosti tkanine. S obzirom da je prirodni čistač, boja vaše stare tkanine biće osvežena.

Omekšivač tkanine

Umesto omekšivača, dodajte pola šake sode bikarbone prilikom ciklusa ispiranja. Ona će delovati kao prirodni omekšivač i bolja je opcija za one s osetljivom kožom.

Neprijatni mirisi

Dodajte sodu bikarbonu u vodu za ispiranje i rešićete se neprijatnih mirisa.

Čišćenje mašine za veš

Ako slučajno operete žvakaču gumu ili bombonu koji se zalepe za površinu bubnja, pomoću plastičnog alata te smese od vode i sode bikarbone možete ih nežno ukloniti iz mašine.