CITRUS KOJI ČINI ČUDA: Ovo su svi načini na koje možete da iskoristite jedan običan LIMUN

Limunada nije jedini način da iskoristite limun. Verovali ili ne ovaj citrus možete da koristite i kao domaći deterdžent za mašinsko pranje sudova ili pak za piling. Ono što je najbolja stvar od svega jeste što ćete za većinu ovih trikova koristiti one delove limuna koje biste obično bacili.

Limun
Pixabay.com

Krpe za čišćenje

Krpe za čišćenje s mirisom limuna su osvežavajuća alternativa skupim i često previše hemijski natopljenim dezinfekcijskim maramicama koje možete da kupite u prodavnici.

Uputstvo: Potopite nekoliko čistih krpa u smesu u koju ste stavili jednaku količinu vode i alkoholnog sirćeta, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i sok od četiri do šest limuna. Savijte ih kao rolat. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi dok ne budete spremni za čišćenje.

Domaći deterdžent za mašinsko pranje sudova

Od limuna možete da napravite i deterdžent za mašinsko pranje sudova.

Uputstvo: Kombinujte 1/4 šoljice sode bikarbone, 1/4 šoljice belog sirćeta, kašičicu morske soli, dve kašike limunovog soka i sipajte smesu direktno u odeljak za detardžent vaše mašine za sudove.

Rešite se grube kože na petama

Suva i gruba koža nikako nisu lep prizor pogotovo u letnjim danima. Dobra vest je da vitamin C može da izleči i žuljeve i zadebljanja na koži stopala.

Uputstvo: Izrežite limun na pola, izvadite unutrašnjost, stavite na petu i obujte čarape. Ostavite tako 20 minuta. Ponavljajte postupak svakodnevno dok vam pete ne postanu mekane.

Očistite mikrotalasnu

Zahvaljujući limunu brzo i jednostavno možete da očistite mikrotalasnu pećnicu.

Uputstvo: Izrežite limun na pola i iscedite ga u posudu koja može da se koristi u mikrotalasnoj. Dodajte pola šoljice vode i drugu polovinu limuna. Stavite posudu u mikrotalasnu i ostavite je dok voda ne provri. Nakon toga pećnicu obrišite krpom.

Očistite vrata od tuš kabine

Mrlje od sapuna i kamenca ponekad je veoma teško očistiti. Limun i morska so mogu da vam pomognu da očistite naslage od kamenca na vratima tuš kabine.

Uputstvo: Jednostavno isecite limun na pola, umočite ga u morsku so i izribajte vrata kružnim pokretima. Nakon toga ih isperite vodom.

Piling od limuna

Uz pomoć limuna možete da napravite idealan piling za vaše telo.

Uputstvo: Pomešajte šoljicu krupne morske soli, pola šoljice slatkog bademovog ulja, koricu od jednog limuna i osam kapi eteričnog ulja peperminta.

Univerzalno sredstvo

Napravite univerzalno sredstvo za čišćenje od limuna i uštedite novac.

Uputstvo: Pomešajte jednaku količinu limunovog soka, alkoholnog sirćeta i vode u bocu sa raspršivačem. S ovim sredstvom možete da čistite prozore, podove, masnoću na šporetu, pa čak i vaše kupatilo.