ČOKOLADNA MUS TORTA: Kremasti užitak kome niko ne može da odoli (RECEPT)

Čokoladna torta je jedna od najpopularnijih, pa sigurno nećete pogrešiti ako odlučite da baš nju pripremite kao poslasticu za svoju porodicu. Ova posebno kremasta mus torta će sigurno postati vaše novo čokoladno uživanje.

 

Potrebno je:

Biskvit:

– 4 bjelanca,

– 125 g šećera,

– 125 g lešnika,

– 25 g brašna.

Čokoladni mus:

– 4 žumanceta,

– 25 g šećera,

– 100 ml slatke pavlake,

– 300 g tamne čokolade,

– 100 ml slatke pavlake,

– 4 lista želatina,

– 300 ml slatke pavlake.

Preliv:
 
– 100 g tamne čokolade,
– 100 ml slatke pavlake,
– 50 g maslaca.

Način pripreme:

 
Biskvit:
 
Ulupajte belanca dok ne dobijete čvrst sneg. Dodajte šećer i još mutite dok se ne sjedini sa bjlancima.

Lešnike sameljite pa ih pomešajte sa brašnom i dodajte belancima.

Pecite tortu u kalupuprečnika 24 cm,na 180 stepeni, 20-24 minuta.
 
Čokoladni mus :
 
Sjedinite žumanca, šećer i slatku pavlaku. Stavite na paru da proključa i mešajte dok ne postane svetla i gusta smeša, pa sklonite sa vatre.

U drugoj šerpi stavite da proključa slatka pavlaka, pa sklonite šerpu sa vatre i dodajte čokoladu.

Mešajte dok se čokolada ne otopi pa krem pomešajte sa prethodno napravljenim kremom od žumanaca, lagano sipajući uz stalno mešanje čokoladni fil u žumanca. Mutite žicom dok ne dobijete gladak i gust čokoladni krem.

Potopite želatin u hladnu vodu 10 min. Procedite vodu i otopite želatin na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Pomešajte rastopljeni želatin sa čokoladnim kremom , snažno mešajući da se dobro sjedine. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dok ne očvrsne uz povremeno mešanje.

Za kraj umutite 300 ml slatke pavlake i dodajte malo po malo u čokoladni krem. Pomešajte dobro sve da dobijete glatak, ujednačen krem.

Sipati gotov čokoladni mus preko biskvita. Stavite tortu u frižider na nekoliko sati ili preko noći.

Kada se skroz ohladi, prelijte tortu čokoladnom glazurom, koju ćete napraviti tako što ćete otopiti na maslac, pa dodati čokoladu i sve to sjediniti sa ulupanom slatkom pavlakom.