Poslastica koje se samo umuti i ispeče, a rezultat je neverovatan. Isprobajte i uverite se sami.
Potrebno je:
– 250 g putera,
– 250 g šećera,
– 1 kesica vanilin šećera,
– 5 jaja,
– 250 g brašna (T–400 meko),
– 1/2 kesice praška za pecivo,
– 5 kašika mleka,
– 250 g oraha (ili badema, keksa, kokosovog brašna i sl.),
– 100 g crne čokolade.
Način pripreme:
1. Zagrejati rernu na 200 stepeni.
2. Namazati sa malo putera kalup za kuglof, pa posuti sa malo brašna ili mlevenih badema.
3. Penasto umutiti maslac, šećer, vanilin šećer i jaja. Pomešati brašno i prašak za pecivo, pa sve zajedno umešati u smesu, malo po malo, uz postepeno dolivanje mlakog mleka.
4. Samleti orahe pa ih dodati u testo, izmešati i sipati u kalup. Peći u rerni oko 60 minuta. Izvaditi gotov kolač iz kalupa i ostaviti ga da se ohladi.
5. Kuhinjskim nožem iseći čokoladu na krupnije komade i istopiti je na pari. Uzeti kuhinjsku četkicu i premazati kolač rastopljenom čokoladom.
6. Kolač po želji posuti šećerom u prahu ili perlicama u boji, iseći na kriške i servirati uz mleko ili belu kafu, kao ukusan doručak ili večeru.