Iako su prvenstveno projektovani i izgrađeni u odbrambene svrhe, zamkovi su danas pomalo nerealne konstrukcije pristigle direktno iz bajki.

 

Od čvrstih uporišta preko bajkovitih zdanja i dekorativnih palata, zamkovi su naša veza sa prošlošću. Mesto gde se legende mešaju sa istorijom, a stvarnost sa bajkom.

Pogledajte naš izbor pet najljepših zamkova sveta:

Dvorac Šambor (Francuska)

 

Dvorac Šambor nalazi se u dolini Loare u severozapadnoj Francuskoj. Jedan je od najčuvenijih svetskih dvoraca i poznat je po svojoj francuskoj varijanti renesansne arhitekture koja kombinuje srednjovekovne tradicije sa klasičnim italijanskim strukturama.

Šambor je najveći među dvorcima u dolini Loare, iako mu je prvobitna namena bila da bude samo paviljon za lov kralja Fransoa I.

Postoje indikacije da je Leonardo da Vinči učestvovao u izradi nacrta, pošto je u to vreme na poziv kralja Fransoa živeo u mestu Klo-Lise nadomak Amboaza. Sahranjen je u kapeli Sent Iber u obližnjem dvorcu Amboaz.

Šambor ima 400 soba i okružen je sa blizu 53 km² parkova koji su dugi 31 kilometar. 

Macumoto dvorac (Japan)

 

Matsumoto dvorac, lokalno poznat kao Matsumotojo, jedan je od najcelovitijih i najlepših građevina među japanskim dvorcima. Zbog svoje specifične arhitekture, poznatiji je još i kao “dvorac-vrana”. Ovaj dvorac je dobar primer takozvanog “hirajiro“ dvorca, što znači da je dvorac sagrađen u ravnici a ne na brdu ili u planini.

Moskovski kremlj (Rusija) 

Moskovski kremlj je istorijski utvrđeni kompleks u samom centru Moskve, okružen rekom Moskva (na jugu), Crvenim trgom (na istoku) i Aleksandrovom baštom (na zapadu). Jedan je od najpoznatijih kremalja (ruskih citadela) i uključuju četiri palate, četiri katedrale, a opasan je Kremaljskim zidom sa Kremaljskim kulama. Kompleks služi kao zvanična rezidencija Predsednika Rusije.

Zlatno doba razvoja Kremlja je svakako bilo druga polovina 14. i i ceo 15. vek. U tom periodu Kremlj je postao sedište cara i dobio je sasvim nov, velelepan izgled, stvaran rukama najvećih majstora svog vremena, čije remekdelo predstavlja i dan-danas.

Svaki ruski vladar ili vlast ostavili su u kremaljskoj arhitekturi trag svog učešća u građenju istoriji Rusije. Pored italijanskog danas se u Kremlju mogu prepoznati uticaji nemačkog, engleskog i holandskog stila. Uticaji strane arhitekture su umnogome zavisili od orijentacije spoljne politike vladara.

Vindzor (Ujedinjeno Kraljevstvo) 

Foto: wikipedia/ Diliff 

Zamak Vindzor je rezidencija britanskih monarha koja se nalazi u Vindzoru, u okrugu Berkšir. Ovaj zamak je poznat kao jedna od tri zvanične rezidencije britanske kraljevske porodice. Najveći je stalno naseljeni zamak na svetu. Površina same građevine je 45.000 m². Zamak na ovom mestu je izgradio Vilijam I Osvajač nakon invazije Normana u 11. veku.

U požaru 1992. je pretrpeo značajna oštećenja. Danas je popularna turistička atrakcija u kojoj se organizuju prijemi za strane državnike, i u kojem Kraljica Elizabeta II provodi vikende.

Nojšvanštajn (Nemačka) 

Nojšvanštajn u bukvalnom prevodu znači “novi labudov kamen”. Nojšvanštajn je nemački zamak na jugozapadu Bavarske blizu Fisena, koji je sagradio bavarski kralj Ludvig II 1869. godine.

Prostire se na površini od 5.935 metara kvadratnih na nadmorskoj visini od 965 metara. Od planiranih 228 prostorija dovršeno je svega 15, a troškovi izgradnje zamka iznosili su u trenutku Ludvigove smrti neverovatnih 6.180.047 maraka.

Pred kraj Drugog svetskog rata u zamak su dodate zalihe zlata Dojče rajhsbanke, koje su poslednjih dana rata odvezene na (do današnjih dana) nepoznato mesto. Prema nekim teorijama potopljene su u obližnjem jezeru Alatsi, ali te pretpostavke nikada nisu dokazane. Po završetku rata Bavarski državni arhiv koristio je pojedine prostorije zamka za dodavanje arhivskih spisa, spašenih iz porušenog Minhena.