ČUDO PRIRODE: Otkrivena NAJVEĆA SLANA PEĆINA na svetu i od njene lepote ZASTAJE DAH (VIDEO)

Izraelski istraživači su danas rekli da su nakon merenja uvereni da se najduža slana pećina na svetu nalazi u Izraelu na južnom obodu Mrtvog mora.

Printscreen

Pećina Malham je duga preko 10 kilometara i duža je od iranske pećine Namakdan, za koju se ranije mislilo da je najduža slana pećina.

Istraživanjem pećine u Izraelu rukovodio  je Hebrejski univerzitet u Jerusalimu u saradnji izraelskim, bugarskim i medjunarodnim dobrovoljcima. U narednim mesecima objaviće se kompletna mapa pećine u profesionalnoj publikaciji.

Iranska pećina duga 6 kilometara identifikovana je kao najduža nakon objavljivanja studije čeških i iranskih naučnika 2006. godine.

Slane pećine su neuobičajene i retke jer se so lako rastvara u vodi i velike zalihe soli ne održavaju so dugo na površini.

Samo mali broj slanih pećina je duži od jednog kilometra. Takve pećine postoje samo u jako sušnim predelima kao što je okolina Mrtvog mora lociranog na najnižoj tački planete isuviše slanom da bi u njemu bilo života.

Glavni ulaz u pećinu je nedaleko od stuba soli zvanog “Lotova žena” po biblijskoj ličnosti koja je skamenjena  za kaznu što se osvrnula da gleda uništenje gradova Sodome i Gomore.

Osamdeset dobrovoljaca iz devet zemalja je zajedno sa izraelskim Klubom istraživača pećina tokom dve godine 1.500 sati provelo mereći i beležeći na mapu pećinska udubljenja.

Veruje se da je pećina stvorena pre 7.000  godina što je čini mladom po speleološkim standardima. Osamdesetak kilometara severno od pećine je Jerihon jedan od prvih gradova u svetu i epicentar ravoja poljoprivrede.

Iako su naučnici završili svoje proučavanje postoje delovi pećine koji nisu otkriveni naročito u gornjim nivoima jer je do njih teško stići.