ČUVA RUKE SVAKE DOMAĆICE: Očistite zagorelu šerpu bez ribanja

Zagoreli talog u šerpi stvara muke svakoj domaćici, a li pomoću ovog super jeftinog trika uspećete da operete šerpu brzo i lako.

Pranje sudova
pixabay.com

Skoro svakome se barem jednom u životu dogodilo da mu lonac ili tiganj toliko zagore da se pitate da li da ga bacite ili ribate.

Izribati talog zaista je teško, ali postoji jedan trik koji uveliko olakšava posao. Ribanja ima, ali vrlo malo.

Radi se o tome da zagoreli lonac, šerpu ili tiganj ostavite na šporetu, napunite ga vodom i u vodu ubacite prašak za veš, dve do tri kašike. 

Ostavite da lagano vri 15 minuta. Kako vreme prolazi, voda postaje sve tamnija, a talog mekši. Na kraju ga je moguće ukloniti žicom za ribanje, piše Yumama.

Oni koji su isprobali metodu sa aluminijumskom folijom tvrde kako povećava toplotu kao da su uključili još jedan radijator u prostoriji.

Savet 1

Zalepite na zid iza radijatora bilo koji reflektujući materijal, recimo aluminijsku foliju za domaćinstvo ili foliju za zaštitu vetrobranskog stakla automobila od sunca. Radijator će prestati da greje zid, toplina će prestati da odlazi napoljekroz spoljne zidove i odbiće se pravo u sobu!

Savet 2

Zalepite komad aluminijske folije na komad kartona, tako da sjajna strana folije bude spolja, pa stavite karton između zida i radijatora. Naravno, strana s folijom treba biti okrenuta prema radijatoru. Ovako će se toplota “odbijati” o površinu folije i vratiće se u vaš dom, umesto da je “upiju” zidovi.