DA BI VAM KUĆA BILA CAKUM-PAKUM: Ove stvari treba da čistite samo JEDNOM GODIŠNJE!

Usisivač
Pixabay.com

Ovo je lista koja će svakoga obradovati.

 

Jednom godišnje zavrnite rukave i sredite ove komade nameštaja, pa će vam život biti lakši, a dom mirisniji, čistiji i, što je najvažnije, zdraviji.

Zavese i draperije

Tkanina tokom cele godine sakuplja prašinu. Operite zavese i draperije ili u veš mašini ili ih odnesite na hemijsko čišćenje. Ukoliko vam je preveliki problem da otkačite i zakačite zavese, možete ih dobro očistiti i tako što ćete ih usisati malim ručnim usisivačem.

Duboko čišćenje tapaciranog nameštaja

Ukoliko vas ne mrzi, s vremena na vreme usisajte kauč i ostali tapaciran nameštaj, ali stručnjaci preporučuju da jednom godišnje pozovete stručnjake koji će takve komade nameštaja očistiti dubinski i tako vas spasiti i mogućih alergija na prašinu i velike količine grinja.

Isto važi i za tepihe

Iako redovno usisavate, nijedan usisivač ne može u potpunosti da očisti tepih kao što to mogu stručnjaci koji rade dubinsko čišćenje. A to je posebno važno ukoliko imate malu decu i/ili kućne ljubimce. Na svakih 12 do 18 meseci stručnjaci preporučuju da urolate tepihe i date ih na pranje.

Garaža, podrum, ostava

Ako ste poput većine čovečanstva, ove prostorije vam služe za taloženje stvari koje vam verovatno ni nisu potrebne, ali vam je žao da ih bacite. E, pa, jednom godišnje stisnite petlju i otarasite se stvari koje vam ničemu ne služe. Štedite prostor, a tako je i manje stvari na kojima se hvata prašina.

Oluci

Ukoliko živite u kući znate koliko problema može da iskrsne zbog zapušenih oluka. Setite se da jednom godišnje očistite oluke i predupredite nevolje koje mogu da vas zadese.loading...