Da biste doživeli stotu živite bolnim životom orla

Čovek stalno teži nekoj promeni i nadgradnji kako bi što bolje i srećnije živeo, ali kada dotakne dno trebalo bi da poznaje mit o orlu i njegovoj obnovi.

Orao, veličanstvena ptica koju retko viđamo, ali se uvek divimo njenom grandioznom letu i snalažljivošću. O ovoj opasnoj ptici grabljivici vekovima se prenose mitovi o njenom nastanku, životu i smrti, a jedna od priča već odavno kruži Internetom. Ova legenda povezuje simbolično sazrevanje život čoveka i orla.

Prema ovoj priči orao živi koliko i čovek, a u svojim četrdesetim godinama odlučuje kojim putem će krenuti. Da li će to biti put ka preranoj smrti ili dugom životu kakav mu je Bog podario, zavisi upravo od ove velike ptice.

Među pticama orao ima najduži životni vek i može da doživi čak 70 godina. Ali, u srednjim godinama svog života ova stravična ptica mora da donese tešku odluku.

U svojoj petoj deceniji života orlu se menja telo, pa njegove duge kandže postaju elastične i on više ne može da lovi plen kako bi se nahranio. Takođe, njegov oštar i dug kljun postaje savijen, a zbog zbijenih pera na svojim krilima, koja postaju teška ne može slobodno da leti.

Tada orao ima dve opcije: ili da umre ili da prođe kroz bolan proces promene. Ta proces traje 150 dana, gde orao mora da sedne u svoje gnezdo i da kljuca kljunom o kamen sve dok kljun ne otpadne. Kada kljun ispadne orao dobija novi i jači kljun, kojim kljuca svoje stare kandže. Nakon obnove kandži, orao se okreće perima na krilima i kljuca i njih. 

On nakon pet meseci obnove može ponovo da letom pođe u pohod na plen i živi narednih 30 godina.

Ovaj mit o orlu i njegovim promenama svakako može biti povezan i sa obnovama čovekovog života. Kada je čovek na dnu, on menja svoj život na bolje i rešava se svojih straih navika i loše okoline i prošlosti. Samo tako čovek, poput orla može bolje i srećnije da živi novi život.