DA I BEBA I VI IMATE MIRNU NOĆ: Provereni trikovi da naučite vaše dete da SPAVA U KREVECU

Izlaganje bebe njenom krevetiću za spavanje omogućiće joj da razvije novu asocijaciju na spavanje. S vremenom će vaša beba povezati krevetić sa njenim sigurnim okruženjem za spavanje.

beba
pixabay.com

Ako za novorođenče koristite kolevku ili krevetac za bebe koji je u blizini vašeg kreveta – što je potpuno prikladno i čak i preporučljivo – vaša beba će razviti vezu spavanja sa spavanjem u blizini svojih roditelja.

Asocijacije spavanja su uslovi koji su stalno prisutni u vreme pokretanja sna. Svi mi imamo asocijacije na spavanje, a bebe ih razvijaju već u prvih 6-8 nedelja. Asocijacije spavanja mogu se promeniti, ali znajte da jačaju s ponavljanjem i sa godinama, tako da je najbolje započeti tranziciju što je ranije moguće ako znate da će vam spavanje bebe u krevecu biti krajnji cilj.

Izlaganje bebe njenom krevetiću za spavanje omogućiće joj da razvije novu asocijaciju na spavanje. S vremenom će vaša beba povezati krevetić sa njenim sigurnim okruženjem za spavanje.

Šta da radim da moja beba spava u krevecu?

Započnite tako što ćete krevetac za bebe koristiti isključivo za spavanje.

Homeostatički pritisak, ili osećaj potrebe za spavanjem, najviši je pred samo spavanje (za razliku od dnevnih dremki), kada telo prirodno učvrsti svoj najduži deo sna. Iskoristite ovu biološku karakteristiku i položite bebu da prvo spava u krevecu za spavanje. Na taj način će beba spavanje u krevecu povezati sa samim noćnim spavanjem.

Dajte sebi i bebi vremena za tranziciju

Svaki put kada pokušate da ‘naterate’ bebu da promeni rutinu, imajte na umu da je potreban period prilagođavanja. Očekujte da će za potpun prelazak na spavanje u krevecu za bebe biti potreban period koji može potrajati nekoliko noći, a nekada će taj period biti i možda mnogo duži, što zavisi od same bebe, ali i od uzrasta vaše bebe.

Ostatak rutine spavanja neka ostane isti

Pokušajte da zadržite većinu drugih stvari u vezi s rutinom spavanja vaše bebe istom, tako da se ona istovremeno ne bori sa previše promena. Na primer, ako je beba vrlo mala, držite je povijenu dok je puštate da se navikne na krevetac za spavanje.

Uzmite u obzir starost i stadijume bebe

Ako je vaša beba mlađa od 4 meseca, pokušajte sa nežnim pristupom. To znači da odložite bebu u krevetac i ako počne da se muči, uzmite je u naručje da je umirite. Nakon što se beba smiri, stavite je u krevetac ponovo, ponavljajući ovaj obrazac dok ne zaspi u krevecu za bebe.

Ako je vaša beba starija od 4 meseca kada prelazite na krevetac, u redu je da održavate malo više udaljenosti. Stavite bebu da legne u krevetac i ako počne da se muči, probajte da joj pevate ili joj trljajte stomačić dok ne zaspi – ili samo nekoliko minuta dok se beba ne smiri. Možete nastaviti da prilazite bebinom krevecu na svakih 5 do 10 minuta, koliko god joj je potrebno dok ne zaspi.

Ostanite uporni!

Ovo je težak prelazak za bebu, kao i za vas, tako da, kada započnete ovaj proces, ostanite uporni. Bebe su vrlo pametne i znaće kada su ‘pobedile’ u bitci. Ako se prepustite i vratite se da spavate sa bebom u svom krevetu, možda će sledeći put prelazak u krevetac biti još teži. Neka vam na umu bude da je beba potpuno sigurna u krevecu i da će ova faza proći.

Jer vi to možete!loading...