DA LI AUDIO SNIMAK VREDI NA SUDU? Advokat odgovorio na sva pitanja u vezi SILOVANJA Danijele Štajnfeld

Jugoslav Tintor kaže da je, bez obzira koliko je vremena proteklo od izvršenja krivičnog dela, to delo dokazivo ako postoje relevantni dokazi.

printscreen

Advokat Jugoslav Tintor koji zastupa učenice škole glume koje su Miroslava Miku Aleksića prijavile za zlostavljanje, kaže da je kao i svi bio zatečen vešću da je glumica Danijela Štajnfeld optužila svog kolegu Branislava Lečića za sliovanje.

Iskreno da vam kažem, svako je bio zatečen tom vešću, a prva sledeća rekacija bila je da vidimo koje informacije su raspoložive. Vrlo je nezahvalno sada bez ikakvog zvaničnog saopštenja Tužilaštva da ulazimo u neku projekciju šta će u tom slučaju biti, ja ne mogu da dajem direktne ocene – naglasio je Tintor koji se osvrnuo i na audio snimak razgovora Štajnfeld i Lečića, nastalog nekoliko godina posle nemilog događaja koji je glumica opisala.

Kod audio snimka ovakve vrste proverava se sve, ko ga je snimio, okolnosti ppod kojima je nastao i na koji način. Nadležni će oceniti formalno-pravnu prihvatljivost tog snimka. Generalno snimak može biti dokaz, ali ta materija korišćenja snimaka kao dokaza nije precizno uređena zakonom. Taj snimak ima za cilj da ulije kredibilitet izrečenoj tvrdnji, a uveren sam da početak i kraj neće biti snimak – objasnio je advokat.

O poligrafu

Tintor je naglasio da je poligraf isključivo sredstvo u fazi pretkrivičnog postupka, nije potpuno pouzdano sredstvo, a poligrafsko ispitivanje se ne smatra dokazom i koristi se onda kada nema drugih dokaza.

Ne treba se poligrafu davati mitska dimenzija – kazao je.

Koliko je teško dokazati silovanje koje se dogodilo pre 9 godina?

Vreme koje je proteklo od izvršenja krivičnog dela svakako da otežava dokazivanje tog dela, ali sam protok vremena ne lišava nadležne organe i žrtvu da dokažu krivično delo. Primer je i postupak protiv Mike Aleksića, bitna je sadržina iskaza i svi detalji – zaključio je Tintor.

Glumac Branislav Lečić izjavio da je spreman da se podvrgne poligrafskom ispitivanju povodom navoda glumice Danijele Štajnfeld da ju je on silovao. On je u pisanoj izjavi, dostavljenoj Danasu, porekao sve optužbe koje mu se stavljaju na teret i pozvao nadležno tužilaštvo da mu se uputi poziv za saslušanje.

Ja, Branislav Lečić iz Beograda, najodlučnije poričem bilo kakve optužbe koje su na moj račun iznete. Nikada u svom životu nisam počinio niti jedno krivično delo, a kamoli delo silovanja ili bilo koje njemu srodno ili slično delo! Koristim ovu priliku da obavestim kako nadležno tužilastvo, tako i javnost da apsolutno nemam šta da krijem da nemam nameru da napištam teritoriju Srbije i ovim putem molim nadležno tužilastvo i MUP Republike Srbije da mi se bez odlaganja uputi poziv radi saslušanja. Takođe, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornosću spreman sam da se podvrgnem poligrafskom ispitivanju na sva pitanja, uključujući pitanja o razgovoru sa Štajnfeld koji je objavljen u pojedinim medijima – naveo je Lečić, dodajući da izjavu daje bez “nakljukavanja sedativima, bez upotrebe bilo kakvih lekova i bez prethodno predočenih mu pitanja“.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko je žrtva pozovite SOS telefon 0800 – 35 00 36. Ukoliko ste žrtva seksualnog zlostavljanja ili znate nekog ko jeste, javite se na SOS telefon Autonomnog ženskog centra 0800-100-007.